Category Archives: ВЕСТИ

Травијата 5. маја са маестром Алесандром Бенињијем

a-benigniОмиљена код новосадске публике због мајсторског јединства певљиве музике, увек актуелног љубавног сижеа и раскошног визуелног момента, Вердијево оперско ремек-дело Травијата је на репертоару у суботу, 5. маја, на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова. Дириговаће маестро Алесандро Бенињи, гост из Италије.

Више информација

Музика је као и медицина, мора да хармонизује људе

nodar-canbaИнтервју са композитором балета Пинокио Нодaром Чанбом из Абхазије

Гост Српског народног позоришта је композитор, диригент, професор, заслужни уметник Републике Абхазије, уметник светског реномеа – Нодар Викторович Чанба.

Више информација

Нодар Викторович Чанбa, композитор и диригент, у СНП-у

snpСрпско народно позориште примило је данас, 12. априла 2018,  композитора и диригента Нодара Викторовича Чанбу, чије ће се балетско дело Пинокио праизвести у СНП-у 28. априла 2018. године.

Више информација

Емисијa Бон…ТОН, РТВ1: Опера „Поп Ћира и поп Спира“ композитора Дејана Деспића

bom-ton-rtvЈедно од најпопуларнијих дела домаће литературе, из пера Стевана Сремца, који је спознао суштину менталитета сваке средине у којој је боравио и стварао, роман Поп Ћира и поп Спира добио је и своје музичко тумачење.

Више информација

Kонференција за медије поводом премијере комедије Ј. С. Поповића Родољупци

snp-pressУ Српском народном позоришту, у уторак, 10. априла, одржана је конференција за медије поводом премијере комедије Ј. С. Поповића Родољупци, у режији Радоја Чупића.

Више информација

Премијера комедије Родољупци у СНП-у

rodoljupciУ Српском народном позоришту, у четвртак, 12. априла, биће изведена премијера комедије Јована Стерије Поповића Родољупци у режији Радоја Чупића.

За музичке аранжмане и корепетицију задужен је Милош Митић, аутор текста сонгова и драматуршке адаптације је Јелена Чупић, сценограф је Жељко Пишкорић, костимограф Марина Сремац а кореограф Иста Степанов. Више информација

Радно време Билетарнице у току ускршњих празника

blagajnaБилетарница Српског народног позоришта неће радити од петка, 6. априла, до понедељка, 9. априла.

Први радни дан је уторак, 10. априла, када ће Билетарница радити по редовном радном времену.

Балетске представе у априлу, месецу игре и плеса

pinokioСубота, 28. априла, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00
„Пинокио“ – праизведба

Балет Српског народног позоришта припрема поучну причу Пинокио о најпознатијем дрвеном лутку, на музику Нодара Викторовича Чанбе (1955, Абхазија, Руска Федерација), руског композитора, музичара, диригента, добитника награде за заслужног уметника Абхазије (2007). Више информација

Опера у априлу

madam-baterflajСубота, 14. и 17. априла, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Мадам Батерфлај, први пут у сезони!

Након незаборавног извођења Пучинијеве Тоске у јануару, још једно ремек-дело мајсторове зреле стваралачке фазе, наћи ће се на оперском репертоару СНП-а након две године.
Више информација

Поп Ћира и поп Спира у СНП: Носталгична музичка фреска

popciraipopspiraМеђу класичним делима српске књижевности мало је остварења попут Сремчевог романа „Поп Ћира и поп Спира“, који је својом лепотом и топлином казивања толико инспиративан за адаптације у другим видовима уметности, да је до данас доживео бројне адаптације на позоришној сцени, као и сценаристичке обраде за филм и телевизију.

Борко Хложан, Дневник, 30. март 2018.
Више информација

ДАН СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

dan-snp-2018Поводом Дана Српског народног позоришта, 28. марта 2018, одржана је на сцени „Пера Добриновић“, у 12 часова, Свечана академија на којој су додељене медаље „Јован Ђорђевић“, Годишње награде и похвале Српског народног позоришта.

Више информација

Деспић: Опера „Поп Ћира и поп Спира“ ми је била велик изазов

d-despicАкадемик Дејан Деспић угостио нас је у свом дому на Палилули. Увео нас је у тихи салон, наизглед светлосним годинама удаљен од уобичајене београдске вреве, у којем је и тамни пијанино деловао некако ушушкано.

М. Стајић, Дневник, 28. март 2018.

Више информација

Жељка Милановић: Није музика мање музика ако је ведра и весела

zeljka-milanovicНа Дан Српског народног позоришта, 28. марта, у нашем најстаријем професионалном театру биће праизведена опера академика Дејана Деспића „Поп Ћира и поп Спира” под управом диригенткиње Жељке Милановић, редовног професора на Академији уметности у Новом Саду.

М. Стајић, Дневник, 26. март 2018.

Више информација

Kонференција за медије поводом праизведбе комичне опере Поп Ћира и поп Спира

snp-pressУ петак, 23. марта у Српском народном позоришту одржана је конференција за медије поводом праизведбе комичне опере Дејена Деспића Поп Ћира и поп Спира, која ће бити изведена 28. марта на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19 часова на Дан Српског народног позоришта.

Више информација