Фото: М. Ердељи

Почетак априла у Српском народном позоришту обележио је и почетак рада на новом драмском комаду – у питању је комад „Покондирена тиква“ Јована Стерије Поповића, који ће режирати млади словеначки редитељ Јуш Зидар.

Редитељ Зидар истиче да драмски текст, иако написан пре око 200 година, и данас осликава друштво и нашу свакодневицу.

„Мислим да никад досад нисмо живели у тако великој лажи, у каквој живимо данас. Мислим да никад у историји човечанства друштво није било толико свесно и толико информисано о томе што се догађа и истовремено, с друге стране, имало толико незнања, незаинтересованости, колико има данас. То је управо оно што овај текст чини и те како актуелним,“ каже редитељ и додаје да је снага позоришта у сусрету глумаца и публике.

„Добра комедија никако није тривијална форма. Добра комедија не засмева публику на општим местима; она је сугестивна, има снажну суштину и кроз хумор нам помаже да боље разумемо неке неуралгичне тачке друштва. Такву комедију гледаћемо на сцени Српског народног позоришта“, закључује Зидар.

Уметнички тим, поред редитеља Зидара, чине и: драматуршкиња Николина Ђукановић, сценографкиња Марија Калабић, костимографкиња Миа Поповски и композитор Маријан Нећак. Улоге су поверене: Тијани Марковић (Фема), Миловану Филиповићу (Јован), Анђели Пећинар (Евица), Нини Рукавина (Анчица), Душану Вукашиновићу (Ружичић), Александри Илић Плескоњић (Сара) и Димитрију Аранђеловићу (Василије).