Фото: М. Ердељи

Драмски ансамбл СНП-а увелико припрема нову премијери – комад „Искупљење“ Бранимира Шћепановића. Прва читаћа проба одржана је у почетком априла, а премијера је планирана за почетак октобра 2024. године.

Ауторски тим чине редитељ Вељко Мићуновић, драматург Слободан Обрадовић, сценографкиња Зорана Петров, костимографкиња Марина Сремац, док се за избор музике побринуо редитељ Вељко Мићуновић. Играју: Борис Исаковић, Марко Марковић, Марта Береш, Ненад Пећинар, Југослав Крајнов и Марко Савић.

Редитељ Мићуновић истиче:
„Прозно ткиво романа „Искупљење“ Бранимира Шћепановића вишеслојно је и уобличено модерном техником приповедања којом се осветљава трагикомична донкихотовска борба с ветрењачама мрака и лицемерства. Представа кроз причу о малом човеку, Григорију Зидару, провлачи тешко, страствено и халуцинантно размишљање; визију невиног и прогоњеног човека који у окрутном огледалу друштва чита сопствену смрт и распад једног друштва, обману постојања. Све је ту у двојству и двострукој противуречности: заједљивост и сажаљење, страх и мржња, љубав и издаја, разобличавање једноумља и лажно херојство. Демистификацијом и разарањем митова једног, односно свих система, говоримо и о великој превари историје коју пишу победници, о обмани једног времена које се рефлектује и у нашој стварности.“