Фото: Казалиште Вировитица

Представа „Алабама“ Казалишта Вировитица заказана је за среду, 24. април у Српском народном позоришту, а карте могу да се купе на билетарници СНП-а, путем мобилне апликације или онлајн.

Према тексту једног од најзначајнијих драмских писаца у региону, Давора Шпишића, представу која се бави насиљем међу младима режирао је Дарио Харјачек, који ову представу назива и панк-мелодрамом. Према његовим речима „Алабама“ говори о последицама акумулирања гнева услед осећаја неправде и неједнакости, који млади људи све теже подносе, те узимају правду у своје руке.

Представа „Алабама“ је осим у Хрватској, извођена и широм региона и побрала је бројне позитивне критике и реакције публике, а на сцени је цео глумачки ансамбл Казалишта Вировитица. У њој се жанровски преплићу црна комедија са елементима социолошко-психолошке студије класног насиља.

Драматуршкиња Дора Голуб истиче да је „Алабама“ у својој основи драма о насиљу једне велике државе над малим државама.

„Трагедија Шпишићевог хрватско-америчког Раскољникова и његове несретне обитељи зорно показује бол вишеструког духовног застрањивања и физичког губитка сина разметног, но она уједно и п(р)оказује немогућност конретног политичког дјеловања Горана као немоћног субјекта, пуког котачића у строју“, речи су којима Голуб описује ову драму у програмској књижици.

„Алабама“, та прича о животу „малог“ човека који бежи од рата и у далекој земљи покушава да пронађе мир и не слутећи каква га судбина чека, прича о стању младог човека, о насиљу, али и љубави и нераскидивој вези између мајке и сина, пред новосадском публиком биће изведена у среду, 24. априла, на сцени Пера Добриновић у Српском народном позоришту, с почетком у 19.30.