У недељу, 21. априла, на сцени Пера Добриновић у Српском народном позоришту премијерно ће бити приказан документарни филм „Чангаловић: прича о оперском певачу Мирославу Чангаловићу“. Премијеру организују Српско народно позориште, Матица српска и Завичајно удружење „Гламочко коло“ из Новог Сада, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу.

Филм, по сценарију Наде Савић и Григорија Јакишића, за који режију потписује такође Нада Савић, свој фестивалски живот започео је на недавно одржаном 71. мартовском фестивалу, а у недељу, 21. априла у Српском народном позоришту новосадска публика биће у прилици да погледа ово остварење које прати живот и рад великана оперске сцене – Мирослава Чангаловића, који је за живота остварио 90 улога у 68 опера. Наступио је у 754 представе на београдској сцени и у 290 представа на 70 светских оперских сцена; укупно је одржао преко 3160 концерата у земљи и иностранству.

Продуценткиња и редитељка филма, Нада Савић, која је заједно са глумцем Григоријем Јакишићем радила на сценарију за филм, истиче да се поред бројних професионалних остварења, Чангаловић истакао као велики хуманиста, добар и посвећен човек.

„Његова животна прича личи, са једне стране на акциону трагикомичну авантуру, а са друге стране на меланхоличан, а опет бајковит путопис. Тешке животне околности, учиниле су да свој животни позив одабере из велике хуманости. Своје дружење са музиком почео је као врло мали слушајући појање оца свештеника у Гламочу, да би се касније први пут сусрео са опером слушајући италијанске радио-станице у болници у Краљевици, где је предводио хор болесника. По доласку у Београд и оснивању културно-уметничког друштва „Иво Лола Рибар“, Мирослав се сусреће са познатим вокалним педаго­гом Зденком Зиковом која пред њега ставља јасан избор: само музика и опера којом ће се професионално бавити или да се окрене потпуно другом путу“, објашњава Нада Савић.

Мирослав Чангаловић био је највећи бас Опере Народ­ног позоришта у њено златно доба, од 50-их до 70-их го­дина прошлог века. Овенчан је бројним признањима и награда­ма широм света, сврстан у ред витеза уметности Француске и сврстан у национално благо Русије.