Фото: Белкиса Бека Абдуловић

Нашој балетској уметници Катарини Зец уручена је Специјална похвала „Терпсихора“, престижно признање Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије. Специјална похвала је свечано додељена у Музеју Народног позоришта у Београду, 25. априла 2024. године.

Трочлани жири коју су чинили Милица Сарић, Андрија Kараклајић и Тома Kрижнар, Катарини су једногласно доделили Специјалну похвалу уз образложење: ,,Балетска уметница Kатарина Зец у овој позоришној сезони Српског народног позоришта у Новом Саду, остварује премијерно три значајне првачке улоге у балетима „Лабудово језеро“, „Kрцко Орашчић“ и „Kопелија“. Три изузетно различите и технички захтевне улоге, показале су уметничку и техничку спремност младе Kатарине. У улогама Одете и Одилије преноси мекоћу и нежност у покрету као бела лабудица, а оштрину и техничку прецизност као црна лабудица. Сигурном и чистом техником Kатарина савлађује улогу Шећерне виле у „Kрцку Орашчићу“, а враголастом и шармантном глумом и завидном техником представља сеоску девојку Сванилду из балета „Kопелија“.

Катарина је са нама поделила утиске након доделе:
„Почаствована сам што сам добитница Специјалне похвале „Терпсихора“. Захвална сам што су препознали мој рад и љубав према балету као и напредак који сам остварила до сад. На тај начин су показали да прате и подржавају младе уметнике који су тек почели да граде свој пут. Овакво признање је мени велики подстицај за даљи рад и напредак који ће се, надам се, видети у свакој улози која ми предстоји. Преда мном је дугачак пут на којем сам одлучна да напредујем, стичем нова искуства и знања, која желим да преносим на своју игру и публику. Желим да публици сваки пут дам зрнце лепоте више, од претходног пута.
Велику захвалност дугујем својим педагозима који су са мном ове припремали улоге. Пре свега бих издвојила Оксану Сторожук која је са мном веома посвећено припремала две најзначајније улоге белог балета, а то су Одета и Одилија из балета „Лабудово језеро“, затим Вилу шећера из „Kрцка Орашчића“. Захваљујем се Маји Грњи са којом сам припремала такође захтевну улогу Сванилду из балета „Kопелија“.
Посебно и огромно хвала Ани Ђурић, првакињи балета, која је уз мене од мог првог дана у Српском народном позоришту. Ана је несебично делила своје знање са мном, за сваку улогу коју сам у СНП-у извела.
Хвала свима који чините све да наша уметност само шири крила.“

Фото: Белкиса Бека Абдуловић