Фото: М. Ердељи

Стручни жири Удружења новинара Војводине и нових медија из Новог Сада, донео је одлуку о овогодишњим добитницима новинарских признања.
Престижну награду за животно дело – Димитрије Давидовић, једногласном одлуком жирија, добили су: др Зоран Ђерић, књижевник, новинар и театролог, в. д. управника Српског народног позоришта, и Весна Савић, новинар и дугогодишњи уредник у листу „Дневник”.

В.д. управника Српског народног позоришта, др Зоран Ђерић, дипломирао је, магистрирао и докторирао на Филозофском факултету у Новом Саду. Пише поезију и есеје, научне студије из области књижевности, позоришта и филма. Преводи са више словенских језика, а његова поезија превођена је на енглески, француски, руски, пољски, румунски, мађарски, словачки, бугарски, словеначки и македонски језик. Објавио је 65 књига (ауторских и преводилачких) и добитник је бројних награда за књижевност и преводилаштво. Детаљније о раду и књижевном стваралаштву др Зорана Ђерића читајте ОВДЕ.

Награда за новинарство и нове медије – Змај која се додељује заслужним новинарима и медијским радницима на телевизији, радију и порталима припала је мс Жељку Савићу, новинару и уреднику портала ТВ Арс Медија, аутору ТВ емисије „Водич кроз уметност и науку”, Немањи Ратковац, комуникологу и уреднику ТОК телевизије и Атили Пете, инжењеру примењене фотографије и уреднику на Панон РТВ.
Награде ће уручити председник жирија проф. др Неђо Даниловић, 25. априла 2024. године у 18 часова у Архиву Војводине у Новом Саду.
Чланови жирија радили су у саставу: председник жирија проф. др Неђо Даниловић; др Валентина Чизмар; проф. др Виктор Радун; проф. др Душанка Комненић; проф. мр Сибила Петењи; Биљана Диковић.
Награда за младо новинарско перо; која се додељује заслуженим новинарима, дизајнерима или фотографима у области нових медија припала је мс Мирку Димићу, главном и одговорном уреднику часописа за науку, културу и уметност „КРОВОВИ”.
Награда за уметничку и документарну фотографију – Анастас Јовановић, у категорији уметничке фотографије добио је др Вукашин Живаљевић са Одсекa за медијске студије Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.
У категорији документарне фотографије добитник је: Исмет Иса Адемовски, запослен у Општинској управи Беочинa.