Фото: М. Ердељи

Премијера балетске представе „Отело“ заказана је за суботу, 18. мај, на сцени „Јован Ђорђевић“ у Српском народном позоришту. На конференцији за медије одржаној у среду, 15. маја, премијеру су најавили директор Балета Тони Ранђеловић, као и кореограф, редитељ и либретиста Крунислав Симић и балетски играчи: солиста СНП-а Самјуел Бишоп и млада балерина Катарина Зец. Поред Бишопа и Зец, улоге су поверене и Андреју Колчерију (Отело), Катарини Кљајић (Емилија), Давиду Груосоу (Касио).

Кореограф, редитељ и либретиста, Крунислав Симић, објашњава да је одлука да ради Шекспира лежала у томе што су драматургија саме приче „Отело” и различитост ликова изванредни, те да то може бити интересантно и публици и играчима.

– Не постоји ниједно озбиљно позориште у свету које на репертоару нема Шекспира. Шекспир је највећи драмски писац чије су теме и данас актуелне, живе и изводе се свуда у свету. С друге стране, музика Бетовена, његова хармонија, колоратура, драматургија, је некако најближа овој теми. Ова музика потпуно подржава Шекспирово „Отело” – рекао је Симић и додао да слојевитост дела какво је „Отело” само по себи заслужује да се нађе на позорници, а да су одступања од дела минимална, искључиво због балетске драматургије.

Поред Крунислава Симића, кореографију потписује и Гордана Симић, сценограф је Томислав Шараба, а костимографкиња Мирјана Стојановић Маурич.

Директор Балета, Тони Ранђеловић, на конференцији за медије је истакао како је од последњег извођења „Отела” прошла 41 година, те да је ово потпуно ново читање Шекспировог дела.

– Ове године је и 460-годишњица Вилијема Шекспира, што је интересантан податак који се поклапа са нашом премијером. Идеја за ову представу родила се још пре две године и изузетно ми је драго што смо данас, ево, на корак до премијере. Веома сам задовољан, имамо балетско ремек-дело, где ће публика имати прилике да види једно бриљантно читање Шекспира – рекао је Ранђеловић.

На сцени ћемо у суботу видети и солисту Самјуела Бишопа, који каже да је улога Јага једна од најбољих Шекспирових улога, те да захтева јасно исказивање емоција кроз покрет и експресије, а балерина Катарина Зец, којој је поверена улога Дездемоне, истакла је колика јој је част и да је захвална на указаном поверењу.

– Одувек сам желела да у свом репертоару имам један балет на ком ради Крунислав Симић, тако да је ово за мене велика част. Искористићу прилику да се захвалим и свом партнеру Андреју Колчерију, који је имао велико стрпљење зато што је ово мени прва неокласична улога и врло је захтевна, а много сам радила и са својим репетиторима, Оксаном Сторожук и Миланом Лазићем, са којима сам покушала да ту своју класику коју сам досад показала ставим са стране и да акценат буде на овом драмском задатку – каже Катарина Зец.

Након премијере у суботу, 18. маја, публика ће балет „Отело” моћи да погледа и у уторак, 21. маја и у четвртак, 23. маја. Карте могу да се купе на билетарници Српског народног позоришта, путем мобилне апликације или на сајту Српског народног позоришта.