Фото: М. Ердељи

Балерина Српског народног позоришта Катарина Зец добитница је Специјалне похвале „Терпсихора“, престижног признања Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије. Овогодишњи трочлани жири једногласно додељује специјалну похвалу младој балерини као признање за важну сезону и као смерницу за будућу каријеру.

Балетска уметница Kатарина Зец у овој позоришној сезони Српског народног позоришта у Новом саду, остварује премијерно три значајне првачке улоге у балетима „Лабудово језеро“, „Kрцко Орашчић“ и „Kопелија“. Три изузетно различите и технички захтевне улоге, показале су уметничку и техничку спремност младе Kатарине. У улогама Одете и Одилија преноси мекоћу и нежност у покрету као бела лабудица, а оштрину и техничку прецизност као црна лабудица. Сигурном и чистом техником Kатарина савлађује улогу Шећерне виле у „Kрцку Орашчићу“, а враголастом и шарматном глумом и завидном техником представља сеоску девојку Сванилду из балета „Kопелија“.

Награда, која је припала Играчком ансамблу Коло и специјална похвала додељена Катарини Зец додељује се у 2024. години по тринаести пут по реду уз подршку Министарства културе Републике Србије, поводом Светског дана игре, интернационалног празника који је установио Међународни савет за игру – ЦИД УНЕСКО 1982. године.

Специјална похвала ће Катарини Зец бити свечано додељена у Музеју Народног позоришта у Београду, 25. априла 2024. године у 13 часова.