Фото: С. Ђурић

Четвртак, 4. априла, Дон Кихот, са интернационалном звездом

У улози Басила Гергељ Лебланк, првак балета Мађарске државне опере из Будимпеште

Велико је интересовање публике за комични балет Дон Кихот, па ће ова балетска фантазија бити на репертоару још и у четвртак, 4. априла, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова. У улози Басила наступиће првак балета Мађарске државне опере Гергељ Лебланк, играч интернационалног реномеа, који ће као гост први пут заиграти на сцени Српског народног позоришта.

За нашу публику је изјавио: „Први пут ћу наступити у Србији, у Српском народном позоришту и због тога сам веома узбуђен. Велика је част играти улогу Басила у једној од мојих најомиљенијих балетских представа „Дон Кихоту“ и даћу све од себе да задивим новосадску публику.“

Извођењу 4. априла планирано је да присуствује и кореограф и редитељ Ђула Харангозо.

Фото: А. Рамадановић

Среда, 17. априла, Дама с камелијама, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Дама с камелијама, балет неокласичног стила, који је премијерно обновљен ове сезоне (13. октобра), на музику Ђузепа Вердија, у режији, кореографији и по либрету Крунислава Симића, оркестрацији Александра Којића, биће на репертоару у среду, 17. априла, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова. Ово дело је инспирисано истоименим романом Александра Диме Сина поново нам је омогућило сусрет са темом велике љубави између париске куртизане Маргерите Готје и њеног младог љубавника Армана Дивала. „Једноставна, дирљива и страсна музика“, како је сам Верди желео да је оствари за своју Травијату, и драматична прича о животу двоје љубавника били су основни подстицаји за настанак представе вишеслојних позитивних уметничких резултата. Прилагођена балетској причи, музика чувене Вердијеве опере „Травијата“ инспиративна је у сцени бала, као и коцкарнице, а игра заводљива и полетна. Сведена сценографија (Герослав Зарић) прати дух Диминог романа, дискретно указујући на француски гламур и елеганцију одаја Маргерите Готје, а костими (Бојана Никитовић) плене елеганцијом и лепотом колористичког склада. Према речима критике, обновљена „Дама“ има све знаке Симићеве стваралачке зрелости, проистекле из дугогодишњег сценско-кореографског искуства и представља значајан и трајан допринос српској балетској сцени.

Диригује Александар Којић, а учествују: прваци, солисти и ансамбл Балета и Оркестар Опере СНП-а.

Фото: А. Рамадановић

Четвртак, 25. априла, Враголанка, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Поводом Светског дана игре (29. априла)

Шармантна и комична Враголанка, у префињеној Херолдовој музици, Ланчберијевим музичким аранжаманима, на репертоару је у четвртак, 25. априла, а у поводу обележавања Светског дана игре, када ће традиционално пред представу бити прочитана порука, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова.

Чињеница да се ради о најстаријем балету (прво извођење 1789. у Бордоу), са тематиком из сеоског живота, заснованом на љубавном заплету и очекиваним драмским обртима, чији су ликови из народа, па све то зачињено здравим хумором и комиком које играчи исказују веома читљивом пантомимом и једноставним плесним комбинацијама, учинило је да Враголанка ужива велику популарност и буде извођења више од 230 година на свим значајнијим балетским позорницама света. Новосадској балетској публици је своје виђење Враголанке понудио Калин Ханциу, румунски балетски педагог и кореограф, који је Враголанку сагледао као представницу генерације девојака чије понашање излази из оквира стереотипних патријархалних примера послушних девојака. Динамична и ведра представа заснована на класичној балетској техници, у којој се, у амбијенту породичне куће, сеоског трга, поља, смењују довитљивост пркосне и тврдоглаве кћерке Лизе са узалудним предострожностима упорне мајке Симоне, коју традиционално тумачи мушки балетски играч.

Диригент је Александар Којић, а учествују солисти и ансамбл Балета и Оркестар СНП-а.

За куповину улазница важе редовни попусти, до 50% на Билетарници СНП-а.