Фото: С. Ђурић

У улози Басила Гергељ Лебланк, првак балета Мађарске државне опере из Будимпеште

Велико је интересовање публике за комични балет Дон Кихот, па ће ова балетска фантазија бити на репертоару још и у четвртак, 4. априла, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова. У улози Басила наступиће првак балета Мађарске државне опере Гергељ Лебланк, играч интернационалног реномеа, који ће као гост први пут заиграти на сцени Српског народног позоришта. За нашу публику је изјавио: „Први пут ћу наступити у Србији, у Српском народном позоришту и због тога сам веома узбуђен. Велика је част играти улогу Басила у једној од мојих најомиљенијих балетских представа „Дон Кихоту“ и даћу све од себе да задивим новосадску публику.“

Музику за ову балетску фантазију је компоновао Лудвиг Минкус, а либрето је написао Маријус Петипа, према ремек-делу шпанске књижевности „Дон Кихот“ Мигела де Сервантеса. Пре 150 година овај балет је први пут изведен у Бољшом театру 14. децембра 1869. године, према либрету и кореографији Маријуса Петипе, и отад је присутан на светским балетским сценама, а у СНП- је имао три поставке (1968, 1984. и 2010).

Дон Кихот је прича о љубави између лепе Китри и сиромашног и шармантног младића Басила. Китрин отац сматра да Басил није добра прилика за његову Китри – идеалан просац је богати Гамаш. На тргу у шпанском градићу је забава, сегедиљу плешу ватрена Мерцедес и чувени тореадор Еспада и придружују им се мештани, Дон Кихот и Санчо Панса…

Кореограф и редитељ је Ђула Харангозо (Мађарска), сценографију је урадила Олга Ђурђевић, костиме Мирјана Стојановић Маурич, а диригује Микица Јевтић. У главним улогама су Ана Ђурић (Китри), Гергељ Лебланк, к.г. из Будимпеште (Басил), Андреј Колчериу (Еспада), Катарина Кљајић (Мерцедес), Иван Ђерковић (Дон Кихот), Ранко Лазић (Санчо Панса), Игор Таубер (Гамаш), Мирјана Дробац (Циганка соло), Самјуел Бишоп (Циганин соло), Соња Батић и Лана Стојановић (Две пријатељице), Јелена Николић (Амор)… Учествују: ансамбл Балета, Оркестар Опере СНП-а и ученици Балетске школе из Новог Сада.

Извођењу 4. априла планирано је да присуствује и кореограф и редитељ Ђула Харангозо.

Улазнице су већ у продаји на Билетарници СНП-а, а за куповину важи 50% попуста.

Гергељ Лебланк, првак Мађарске државне опере, Будимпешта
(Gergely Leblanc)

Фото: Тамаш Гач

Рођен 1992. у Будимпешти. По завршетку студија класичног балета на Мађарској балетској академији, усавршавао се на Краљевској балетској школи у Лондону, где је дипломирао 2011. и вратио се у домовину након завршетка студија. Исте године се придружио балету Мађарске државне опере.

Бројне улоге и непрекидно усавршавање балетских техника омогућило му је да брзо напредује у каријери: 2012. изабран је за деми-солисту, а 2016. постао је првак.

Балетски репертоар садржи бројне улоге класичног и неокласичног балета, од којих се издвајају: насловна улога и улога Ленског из култног балета Џона Кранка Оњегин, Флоримонд (Успавана лепотица, кореогр. Питер Рајт), Басил (Дон Кихот, кореогр. Ђула Харангозо), Конрад (Корсар, кореогр. Ана Марија Холмс), Де Грије (Манон, кореогр. сер Кенет Макмилан), Принц Крцко (Крцко Орашчић, кореогр. Вајнонен) Данило (Весела удовица, кореогр. Роналд Хинд), Ромео и Спартак (Ромео и Јулија и Спартак, оба у кореогр. Ласла Серегија), Вронски (Ана Карењина, кореогр. Лила Партаи), Принц Алберт (Жизела), Франц (Копелија), Принц Зигфрид (Лабудово језеро, кореогр. Руди ван Данциг), Принц (Снежана, кореогр. Ђула Харангозо)…  Из савременог репертоара истичу се соло наступи у кореографијама 5 tangoes (Ханс ван Манен), Études (Харалд Ландер), Troy Game (Роберт Норт), Petite mort (Јиржи Килијан), Walking Mad (Jохан Ингер), Theme and variation (Жорж Баланшин)…

За своје изузетне уметничке наступе, добио је неколико домаћих и међународних признања, као што су Награда Étoile, Награда Ђула Харангоза и Награда Елвира Вечеи, ​​а два пута је освојио титулу Најбољи играч године, 2015. и 2016. Први пут наступа у Српском народном позоришту.