Објављено:
2813
прегледа

СНП у гостима, на фестивалима…

НА ДРИНИ ЋУПРИЈА, фото: Срђан Ђурић

Уторак, 12. јуна, „На Дрини ћуприја“
5. „Буцини дани“, Александровац

Награђивана представа Српског народног позоришта На Дрини ћуприја, настала по мотивима  дела Иве Андрића, учествоваће 12. јуна на овогодишњем, петом по реду, позоришном фестивалу „Буцини дани“ у Александровцу Жупском.

На Дрини ћуприја је премијерно изведена у СНП-у 17. марта 2016. године, а до сада је извођена десет пута на гостовањима и позоришним фестивалима (Вршачка позоришна јесен, Југословенски позоришни фестивал, Позоришно пролеће, Међународни фестивал малих сцена, Стеријино позорје, Позоришни маратон), тако да је ову представу, поред новосадске, гледала и публика у Вршцу, Ужицу, Шапцу, Ријеци, Сомбору, Осијеку, Београду, Сарајеву.

Овај глумачки фестивал одржава се у родном граду Милосава Буце Мирковића, великог поштоваоца позоришне уметности, који је оставио велики траг у позоришту и ван њега и који је гајио огромно поштовање према глумцима.


Аутобиографија на мини-турнеји

Четвртак и петак, 14. и 15. јуна, Аутобиографија
НП Приштина, са седиштем у Грачаници; Дом културе, Звечан

Представа Српског народног позоришта Аутобиографија Бранислава Нушића, у режији Предрага Штрпца, први пут ће бити изведена у четвртак, 14. јуна, у оквиру размене гостовања, у Народном позоришту из Приштине, са седиштем у Грачаници, и у петак, 15. јуна, у Дому културе у Звечану. Играју: Милован Филиповић, Небојша Савић, Милан Ковачевић, Соња Дамјановић, Сања Микитишин, Вишња Обрадовић.


Субота, 16. јуна, Аутобиографија
Краљевачко позориште

Представа Српског народног позоришта Аутобиографија Бранислава Нушића, у режији Предрага Штрпца, први пут ће бити изведена у Краљевачком позоришту.

АУТОБИОГРАФИЈА, фото: Н. Брадоњић
АУТОБИОГРАФИЈА, фото: Н. Брадоњић

Петак, 22. јуна, Отпор, Умаг

Представа Отпор, настала по тексту канадског писца Лија Мекдугала, у режији Соње Петровић, рађена у копродукцији СНП-а, Градског позоришта из Бечеја и Удружења „Артериа“ из Новог Сада, гостоваће у Умагу.

Играју: Игор Павловић, Тијана Марковић, Марко Савић, Димитрије Аранђеловић и Милица Грујичић. Композитор је Урош Стојнић, драматруг Николина Стјепановић, сценограф Жељко Пишкорић. То је црнохуморна прича о младим демонстрантима, који се одупиру не само систему, него животу и друштвеним формама… Ради се о групи младих антиглобалиста, који стицајем неких случајних околности, отму бизнисмена, директора фармацеутске корпорације, човека који нема никакву сумњу у исправност система у којем живи, али нема никакво знање о људима са којима одједном улази у сукоб. Шта све може да се деси када се споје два различита света, света антиглобалиста, с једне, и глобалисте, с друге стране? Шта бисте урадили када бисте се нашли у истој просторији са човеком који је одговоран за све?

ОТПОР, фото: Александар Рамадановић
ОТПОР, фото: Александар Рамадановић

Субота, 30. јуна, Виолиниста на крову
„Osiječko ljeto kulture“, Осијек, Хрватска

Још једна представа, након две године, биће изведена на „Осијечком љету културе“, када је СНП гостовало 2016. са представом На Дрини ћуприја. У суботу, 30. јуна, биће изведена представа Виолиниста на крову, по тексту Џ. Стејна и Џ. Бока, у режији Атиле Береша, рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Новосадског позоришта / Újvidéki Színház.
ВИОЛИНИСТА НА КРОВУ, фото: Миомир Ползовић
ВИОЛИНИСТА НА КРОВУ, фото: Миомир Ползовић

Понедељак, 2. јула, комична опера Поп Ћира и поп Спира
Међународни оперски фестивал „Армел“, Будимпешта, Мађарска

Armel Opera Festival


Понедељак, 2. јула, Отпор
5. фестивал АНТИФА, Краљево

Представа Отпор, настала по тексту канадског писца Лија Мекдугала, у режији Соње Петровић, рађена у копродукцији СНП-а, Градског позоришта из Бечеја и Удружења „Артериа“ из Новог Сада.

Играју: Игор Павловић, Тијана Марковић, Марко Савић, Димитрије Аранђеловић и Милица Грујичић. Композитор је Урош Стојнић, драматруг Николина Стјепановић, сценограф Жељко Пишкорић. То је црнохуморна прича о младим демонстрантима, који се одупиру не само систему, него животу и друштвеним формама… Ради се о групи младих антиглобалиста, који стицајем неких случајних околности, отму бизнисмена, директора фармацеутске корпорације, човека који нема никакву сумњу у исправност система у којем живи, али нема никакво знање о људима са којима одједном улази у сукоб.

ОТПОР, фото: Александар Рамадановић
ОТПОР, фото: Александар Рамадановић


Среда, 15. августа, Аутобиографија
„Град театар“, Будва

Представа СНП-а Аутобиографија аутентичног хумористе Бранислава Нушића, у режији Предрага Штрпца, након три успешна гостовања током ове сезоне (Грачаница, Звечан, Краљево), биће изведена и пред будванском публиком, у оквиру 32. фестивала Град театар у Будви. За чланове ансамбла Српског народног позоришта извођење представе увек је више од игре и више од гостовања, више од читања дела класичне литературе у данашњем времену…

Подели