Објављено:
4
прегледа

Оперске представе у октобру

Кавалерија рустикана биће изведена у уторак, 3. октобра на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 20 часова. Ова потресна музичка драма, у режији Александра Николића, госта из Београда, настала је у заједничкој сарадњи Српског народног позоришта и београдског Народног позоришта и премијерно је била изведена у јануару ове године.

Опера доноси истиниту причу из народа, о сицилијанским сељацима (радња се дешава у једном малом селу на Сицилији на Ускрс 1880. године), причу истиниту и „уверљиву“, и тако утире пут новом правцу у оперском стваралаштву – веризму. Веома су популарне арије Сантуце, Алфија, серенада у увертири, ускршњи хор, интермецо, Туридов опроштај.

„Ко млад живи, живот ужива, али ко мари за све то? Младост брзо пролази, а око будно мотри вечност“, записао је Ђакомо Пучини, композитор чувених Боема. Опера у основи има потресну причу о младим и сиромашним париским уметницима који, упркос сиромаштву и беди у периоду између два светска рата, не губе веру у љубав. Боеми ће бити изведени у Српском народном позоришту у петак 13. октобра на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19.00. Диригује чувени маестро Ђанлука Марчано (Италијa), који је својим сјајним и надахњујућим дириговањем затворио прошлу сезону у нашем театру, наступивши на Гала концерту у јуну 2017.


Чаробна фрула, разиграна и ведра музичка бајка, озвучена Моцартовим мелодијама безвремене лепоте, која је освојила гледаоце својом љупком непосредношћу, на репертоару је у четвртак, 19. октобра на сцени „Јован Ђорђевић“ у два термина, у 17.00 и 19.00. Оперу је режирала Ксенијa Крнајски, као дело потпуно прилагођено дечјој публици, при чему је сачувана основна нит приче о сукобу светлости и ноћи, или добра и зла као и о искушењима која протагонисти морају савладати да би се изборили за своју срећу и љубав.

Кармина бурана биће изведена у среду, 25. октобра и, због великог интересовања публике, у још једном термину у уторак, 31. октобра, на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19.00. То је уједно и последње извођење у овој календарској години. Кармина бурана, најчувеније Орфово дело, носи поднаслов „Профане песме за солисте и хор уз пратњу инструмената и магијских слика“, јесте ода животу, љубави и обичним људима и њиховим свакодневним срећама и несрећама.


Ове, 2017. године, оперским програмима се обележава 70 година од обновљене Опере и њеног непрекидног рада – 16. новембра 1947.

SHARE