Објављено:
359
прегледа

Опера у априлу

Фото: Б. Лучић

Опера СНП-а отвара Номус премијером Листове опере Сарданапало

Опера Српског народног позоришта отвориће у уторак, 9. априла Новосадске музичке свечаности, на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 20 часова, концертним премијерним извођењем недовршене опере Франца Листа Сарданапало, а наступиће солисти: Ануш Ховханисјан, сопран (Јерменија), Хектор Лопез Мендоза, тенор (Мексико), Вазген Хазарјан, бас (Немачка). Диригује Ђанлука Марчано, учествује женски Хор и Оркестар Опере СНП-а. Улазнице за свечано отварање НОМУС-а су у продаји на Билетарници Српског народног позоришта.

„Дуго је сматрано да је сачувани рукопис Листове опере Сарданапало непотпуна партитура првог чина недовршеног дела, а онда су истраживачи Универзитета у Кембриџу реконструисали рукопис у потпуну и целовиту партитуру првог чина опере. О томе је снимљен и докуметарни филм Како је спашена Листова изгубљена опера…“

Фото: С. Ђурић

Понедељак, 15. априла, Чаробна фрула, на сцени „Јован Ђорђевић“, 12.00 и 14.00

Разиграна и ведра музичка бајка која је освојила гледаоце својом љупком непосредношћу, маштовитом сценографијом и чаробним костимима, на репертоару је у понедељaк, 15. априла, на сцени „Јован Ђорђевић“ у два термина, у 12.00 и 14.00. Ову познату Моцартову оперу је режирала Ксенија Крнајски, као дело прилагођено дечјој публици, при чему је сачувана основна нит приче о сукобу светлости и мрака, добра и зла, као и о искушењима која протагонисти морају савладати да би се изборили за своју срећу и љубав. Диригује Микица Јевтић, а улоге тумаче: Бранислав Станков (Папагено), Маја Андрић (Папагена), Марија Цвијић (Краљица ноћи), Сенка Недељковић (Памина), Бранислав Цвијић (Тамино), Горан Крнета (Сарастро), Игор Ксионжик (Моностатос), Весна Варагић, Свјетлана Машић и Јасна Кастел (Три даме), Јасна Миливојевић, Етел Кочи и Софија Станић (Три виле) и Марко Скенџић, Јован Пејић и Предраг Шепељ (Три стражара). Опера ће се слушати и гледати кроз „мушки двоглед“, јер је наратор Милован Филиповић, глумац.

Фото: Б. Лучић

Среда, 24. априла, Мадам Батерфлај, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Први пут у сезони биће изведена Пучинијева опера Мадам Батерфлај у среду, 24. априла, на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова.

Ово популарно музичко-сценско дело у три чина плени потресном музиком, нарочито у трагичном врхунцу драмског заплета. Диригује Александар Којић. У улози хероине Ћо-Ћо-сан је Данијела Јовановић, верну Сузуки тумачи Свјетлана Ђокић, к.г, у улози поручника америчке морнарице Ф. Б. Пинкертона је Јанко Синадиновић, к.г, америчког конзула Шарплеса тумачи Васа Стајкић, Кет Пинкертон је Верица Пејић, проводаџију Гороа Игор Ксионжик, Јамадорија Горан Крнета, јапанског свештеника Бонза Страхиња Ђокић, Комесара Бранислав Станков, Службеник регистратуре Александар Толимир, Мајка Ћо-Ћо-сан Лана Милићев.

Једну од својих најдирљивијих и најпопуларнијих опера Пучини је компоновао на текст познатих либретиста Ђузепа Ђакозе и Луиђија Илике. Ова трочинска опера праизведена је пре 115 година, 17. фебруара 1904. у Милану, и од тада заузима стално место у репертоару готово свих светских оперских кућа.

У основи овог Пучинијевог ремек-дела су искрена и потресна љубав Јапанке Ћо-Ћо-сан, зване Мадам Батерфлај, њена чежња, велика љубав и оданост према вољеном човеку, чак и по цену проклетства које јој прети у њеној затвореној заједници. Пуне три године, напуштена и у сиромаштву, она тврдоглаво и свакодневно очекује повратак свог вољеног Пинкертона у домовину, даноноћно проматрајући с прозора своје куће луку, ишчекујући брод који би јој донео срећу и љубав…

Оперску режију Младена Сабљића обновила је Катарина Матеовић Тасић, сценографију Фрање Поточника обновио је Далибор Тобџић, костиме креирала Стана Јатић, Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић. Учествују Хор и Оркестар СНП-а.

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а, а за куповину важи 50% попуста (за Мадам Батерфлај).

Подели