Фото: Б. Лучић

Субота, 2. фебруара, Трубадур, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Ова верзија, чија је премијерна обнова била прошле суботе, 26. јануара, у режијској обнови Катарине Матеовић Тасић, сценографској адаптацији Далибора Тобџића, у избору костима Јасне Бадњаревић, до сада је изведена 32 пута (од премијере 4. октобра 2008, режија Воја Солдатовић) и наставља свој живот на великој сцени у суботу, 2. фебруара. Диригент је Ђанлука Марчано, а у улогама су: Верица Пејић, први пут у улози (Леонора, дворска дама), Рафаел Алварез, к.г. из Мексика / Чешке (Манрико, трубадур), Марина Павловић Бараћ (Ацучена), Жељко Р. Андрић (Гроф Луна), Горан Крнета (Ферандо, заповедник Луниних војника), Маја Андрић, први пут у улози (Инес), Игор Ксионжик (Руиз) и други. Учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а. Трубадур је на репертоару СНП-а још и 15. марта.

Верди је био на врхунцу своје стваралачке снаге, када је писао ову оперу и обасипао величанственом музиком арије и хорске сцене. Прича говори о браћи одвојенима при рођењу који се боре за супротстављене стране: трагедију која је Вердију понудила драматичне преокрете и јаке ликове. Захваљујући привлачним мелодијама, Трубадур је једна од најпопуларнијих светских опера, указује на трагедију љубави, освете, рата и смрти. Трубадур је опера младих људи, пуна љубави, река музике од прве до последње ноте. И сам Верди је записао: „Волим уметност. Обожавам је и кад се сасвим сам борим са собом и својим нотама, дршће ми срце, долазе ми сузе, неизрециви су унутрашњи доживљаји и весеље…“.

Фото: Б. Лучић

Четвртак, 7. и субота, 9. фебруара, Боеми, сцена „Јован Ђорђевић, 19.00

Није случајно што су Боеми једна од најомиљенијих оперских дела: дирљива љубавна прича о младим париским уметницима и изванредно лепа музика чувеног италијанског композитора Ђакома Пучинија… Случајни сусрет једне зимске ноћи мења све за Мими и Родолфа, шаљући их у дубоки, романтични вртлог који доноси најомиљенију љубавну причу опере – Пучинијеве Боеме.

На фебруарском репертоару СНП-а, опера ће бити изведена у четвртак, 7. фебруара, и у суботу 9. фебруара, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова. Боеме је поставио италијански тим предвођен редитељком Катарином Панти Либеровичи, диригује Александар Којић, а у улогама су: Стеван Каранац, тенор, као гост (пеник Родолфо), Марко Пантелић, баритон, као гост (сликар Марчело), Небојша Бабић, баритон (музичар Шонар), Горан Крнета, бас (филозоф Колин), Игор Ксионжик, тенор (станодавац Беноа), Владимир Зорјан (Алчиндоро), Лаура Павловић (7. фебруара) / Данијела Јовановић (9. фебруара), сопран (Мими), Дарија Олајош Чизмић, сопран (Мизета). Учествују: Оркестар и Хор СНП, Дечји хор „Бајићеви славуји“ из Новог Сада.

Композитор је за основу својих Боема имао истоимени роман француског писца Анрија Миржеа, односно потресну причу о веселим и младим париским уметницима који, упркос сиромаштву и беди у периоду између два светска рата, не губе веру у љубав. Уз неке од најпознатијих арија Боема оживљава се нада и буди се истинска љубав.

Фото: промо Novosadski Big Band

Петак, 15. фебруара, Концерт „Диско опера“, сцена „Јован Ђорђевић“, 20.00

Након незаборавног концерта Рок опера, здружени састав Новосадског биг бенда, чланова Хора и Оркестра Опере Српског народног позоришта вас води на фантастично путовање кроз најлепше теме диско музике! Након првог јануарског Концерта Диско опера, на репертоару је и у петак, 15. фебруара, на великој сцени, с почетком у 20 часова.

На програму концерта се налазе неки од „нај“ представника аутора диско таласа седамдесетих и осамдесетих: Abba, Boney M, Bee Gees, Michel Jackson, Stevie Wonder, Dona Summer, Aretha Franklin, Quincy Jones, Wild Cherry…

Диригент: Федор Вртачник; солисти: Бојана Стаменов, Марија Шестић, Зоран Шандоров, „Disco Sisters“ – чланице Хора Опере СНП-а; Габор Бунфорд, тенор саксофон; Драган Козарчић, труба

Фото: Б. Лучић

Среда, 27. фебруара, Травијата, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Вечна Травијата, Вердијево ремек-дело са незаборавним аријама због којих се публика стално враћа позоришту, поново је на репертоару у среду, 27. фебруара. И данас је ово дело остало једно од најпопуларнијих и најчешће извођених остварења такозваног „гвозденог“ репертоара на свим оперским сценама света. Стекавши на сцени Опере СНП-а посебан значај као најизвођенија оперска представа (156. пута), то је постала због мајсторског јединства певљиве музике, увек актуелног љубавног сижеа и раскошног визуелног момента. Либрето је написао Франческо Пјаве, према чувеном роману „Дама с камелијама” Александра Диме Сина, сценографију је урадио Даријан Соколић/Милета Лесковац, костиме Ружица Ненадовић Соколић, кореографију Ико Отрин/Владимир Логунов.

Диригент је Ђанлука Марчано, а улоге тумаче оперски солисти: Дарија Олајош Чизмић (Виолета Валери), Саша Штулић (Алфред Жермон), Жељко Р. Андрић (Жорж Жермон), Верица Пејић (Флора), Лаура Павловић (Анина), Игор Ксионжик (Гастон), Владимир Зорјан (Барон Дуфол), Бранислав Станков (Маркиз Д’Обињи), Горан Крнета (Доктор Гренвил) и други. Учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а и чланови балетског ансамбла. Травијата је на репертоару и 26. марта.

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а, а за куповину важи 50% попуста (за Трубадур, Боеме и Травијату).