фото: С. Дорошки

„Жизела“, први пут у сезони

У суботу, 10. новембра, „Жизела“, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Прави романтични балет у два чина „Жизела“, на музику Адолфа Адама, биће изведен први пут у сезони у суботу, 10. новембра, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова.

Већ више од 175 година, од кад је била праизведба у париској Опери 1841, овај балет представља окосницу класичног балетског репертоара на свим играчким позорницама света. Хајнеовска прича о девојкама у белим хаљинама које умиру пре венчања и њихова вилинска, неовоземаљска игра у романтичном играчком стилу остају за вечност. На музику Адолфа Адама и либрету Теофила Готјеа и Верноа Сен Жоржа, испричана је романтичарска прича о љубави између сеоске девојке Жизеле и грофа Алберта. Први чин је претежно реалистичан и сеоски, док се у другом, у ноћном штимунгу, потпуно натприродном у шуми крај језера када се појављују виле, сукобљавају две неумитности: љубав и смрт.

У улогама су: Ана Ђурић (Жизела), Самјуел Бишоп, први пут у улози (Гроф Алберт), Давид Груосо (Хиларион), Катарина Кљајић (Мирта), Бранка Глигорић (Жизелина мајка), Бојан Раднов (Војвода од Курландије), Јелена Вукадиновић (Батилда), Иван Ђерковић (Вилфрид), Соња Батић и Наојуки Ацуми (Па-де-де), Олга Аврамовић и Сања Павић (Виле пратиље)… Учествују солисти и ансамбл Балета, Оркестар СНП, ученици Балетске школе из Новог Сада. Балетом Жизела, у режији и кореографији Милице Јовановић (кореографска редакција Л. Лавровски по Пероу), диригује маестро Микица Јевтић, сценографију Милете Лесковца је обновио Саша Сенковић, костиме Мирјана Стојановић Маурич.

Бајковита балетска прича о Пинокију

У уторак, 20. новембра, „Пинокио“, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Раскошан и маштовит класичан балет „на шпиц патикама”, Пинокио је освојио срца публике. На музику композитора Нодара В. Чанбе, по либрету и у кореографији Драгана Јеринкића, Пинокио је бајковита прича, другачија од Колодијеве приче о дрвеном несташном лутку. На репертоару је у уторак, 20. новембра, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19.00 часова. У основи либрета је Ђепетов сан, једна нова кореографска фантазија са елементима комике, драмским моментима и музички узбудљивим сценама, плесним деоницама и карактерним играма. У лакој и прозрачној атмосфери отвара се нови свет – свет Морског краљевства са медузама, шкољкама, сиренама. Крај ове фантазије је другачији и неочекиван…

Диригује Александар Којић, сценограф је Далибор Тобџић, костимограф Мирјана Стојановић Маурич. Учествују: солисти и ансамбл Балета СНП-а и Оркестар Опере СНП-а.

фото: С. Дорошки

Два извођења „Крцка Орашчића“, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

У четвртак, 29. новембра – први пут у сезони
У петак, 30. новембра

Балетски прваци, солисти и ансамбл ће нас игром увести у бајковиту причу о Крцку Орашчићу, познату причу Е. Т. А. Хофмана и Александра Диме Сина: први пут у сезони – у четвртак, 29. новембра и дан касније, у петак 30. новембра, на сцени „Јован Ђорђеић“, с почетком у 19 часова. Балет се изводи у два чина на музику П. И. Чајковског, према либрету Маријуса Петипаа, у кореографији и режији Елдара Алијева, а диригује маестро Александар Којић. Учествују: прваци, солисти и ансамбл Балета, женски Хор и Оркестар Опере СНП-а и ученици Средње Балетске школе, Нови Сад.

Крцко Орашчић се изводи већ 7 сезона, а представу је до сада видело више од 38.000 гледалаца, међу њима су најбројнији најмлађи, који с нестрпљењем очекују да виде јунаке ове безбрижне приче… Писац Хофман пише нову причу, а његова жива машта нас преноси у дом породице Шталбаум.  Породица Шталбаум и њихова деца, Клара и Фриц, приређују у својој кући прославу Божића. Усред славља, забаву прекида изненадни долазак господина Дроселмејера. Као и обично, он одушевљава госте дивним поклонима и чаробним играчкама и окупљеној деци прича бајку о Крцку Орашчићу и Вили Шећера. Он нас води у далеку земљу по имену Краљевство слаткиша, где су живели згодни принц Крцко Орашчић и Вила Шећера. Њих двоје су били веома заљубљени једно у друго и с нестрпљењем су ишчекивали дан када ће се венчати…

Интересовање публике је велико јер је реч о балету којим се, на светским балетским сценама па тако и у СНП-у, традиционално најављују и обележавају зимске радости и магија новогодишњих празника.

Улазнице за све балетске наслове су у продаји на Билетарници СНП-а и важе редовни попусти.

Фото: М. Ползовић