Објављено:
254
прегледа

Балетске представе у јануару

РОМЕО И ЈУЛИЈА, фото: С. Ђурић

Ромео и Јулија, 27. и 30. јануара, 19.00

Крајем јануара, као прави увод у наредни месец љубави, на репертоару је прича о веронским љубавницима: први пут у сезони балет ће бити изведен у суботу, 27. јануара, а друго извођење у уторак, 30. јануара на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова.

Балет Ромео и Јулија, на Шекспирову трагедију, компоновао је Сергеј Прокофјев чија се музика најбоље доживљава  управо у позоришту, јер даје прелепу основу за кореографију. Ово упризорење о моћном трајању Љубави у неком далеком могућем сазвежђу, дело је балетске класике које је богато и маштовито разиграно занимљивим сценским упризорењима, попут упечатљивих сцена мачевања завађених страна, и духовито и животно осмишљеним кореографским детаљима. Режију и кореографију потписује Константин Костјуков, диригује маестро Микица Јевтић. У улогама су прваци и солисти Балета, учествују ансамбл Балета и Оркестар Опере СНП-а.

Грк Зорба, 17. јануара, 19.00

На почетку нове године балетску публику очекује прави спектакл, обновљен прошле позоришне сезоне, Грк Зорба, у среду, 17. јануара на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова.

Грк Зорба, балет инспирисан причом Никоса Казанцакиса о доживљајима Зорбе, музички је моћно дело Микиса Теодоракиса и с правом се налази на репертоару СНП-а као јединствен пример у славној историји нашег позоришта, јер је аутор из племених побуда уступио права на извођење. Теодоракисова музика је комбинација посебног уметничког талента, дубоке љубави према домовини и друштвене свести о цивилизацијском наслеђу.

Крајем децембра већ су пуштене у продају улазнице за извођење 17. јануара због великог интересовања публике. Кореограф и редитељ је Крунислав Симић, диригује маестро Александар Којић, а у улогама су Андреј Колчериу (Алексис Зорба), Самјуел Бишоп (Ник, песник), Олга Аврамовић (Мадам Ортанс), Ана Ђурић (Марина), Давид Груосо (Павлос) и учествују ансамбл Балета, Хор и Оркестар Опере Српског народног позоришта и ученици Средње Балетске школе из Новог Сада.

Улазнице су у продаји по цени од 200 динара на Билетарници Српског народног позоришта.

ГРК ЗОРБА, фото: А. Рамадановић
ГРК ЗОРБА, фото: А. Рамадановић

Подели