Предраг Пеђа Томановић (1964-1993)

Изабран је нов састав жирија који ће од ове године доносити одлуку о најбољем глумцу СНП-а. Чланови жирија су: Валентин Венцел, директор Новосадског позоришта/Újvidéki Színház, Наташа Гвозденовић, позоришна критичарка и Предраг Штрбац, редитељ СНП-а.

„Награда која носи име Предрага Томановића остаје трајно посвећена глумцима његовог духа, његове осећајности и заиграности, свим оним врсним играчима који ће, и у временима после свих одсањаних снова, наставити започети /и његов/ позоришни сан, сан пред стварношћу.“ Сврха Задужбине је додељивање награде за најбољу улогу коју је остварио глумац у Српском народном позоришту у Новом Саду у претходној календарској години. Такође, награда „Предраг Пеђа Томановић“ додељује се и најбољем дипломираном студенту мастер студија глуме на српском језику на Академији уметности у Новом Саду чији просек оцена не може бити нижи од девет.

Жири ће уручити награде пре извођења представе Аника и њена времена у петак 26. јануара, на сцени „Пера Добриновић“ с почетком у 19.30, која се то вече изводи у знак сећања на дан рођења  великог глумца СНП-а Предрага Пеђу Томановића (Бач, 17. јануар 1964 – Нови Сад, 30. октобар 1993). Ове године навршава се 25 година од његове смрти.