Фото: М. Ползовић

Балетска представа ЖИЗЕЛА Адолфа Адама биће изведена у суботу, 18. априла на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19.00.

Премијерно ће у главним улогама наступити, у улози Жизеле Ана Ђурић, у улози Алберта Ливију Хар и у улози Шумара Семјуел Бишоп.
Кореограф представе je Милица Јовановић а диригент Микица Јевтић.

Међу главним улогама видећемо и Бојану Митић у улози Мирте, Па де де (Pas de deux) ће извести Катарина Кљајић и Иван Милан, а Виле пратиље су Сања Павић и Олга Аврамовић.

Друго извођење Жизеле биће такође овог месеца, у четвртак, 23. априла на сцени „Јован Ђорђевић“ у 19.00

Готово да нема професионалног балетског класичног ансамбла који не изводи чувени романтични балет Адолфа Адама, Жизежа, а на сцени СНП-а је најизвођенији балет. Вредност тог балетског дела је у његовим појединачним компонентама, посебно његова музичка структура, не може се мерити с врхунским остварењима музичко-сценских уметности. Па ипак, већ више од века и по оно представља окосницу класичног балетског репертоара на свим играчким позорницама света.
Основна идеја тог типочно романтичног балета је љубав. Она пролази пут од безазлене игре, кроз обману и смрт, преко безнадежности до узвишеног самопрегора који има неодољиву снагу да победи и саму субдину. Иако је тема овог балета помало старомодна, Жизела, ипак, привлачи својом неизвештаченом наивношћи и топлом осећајношћу публику и овог нашег, компјутерског времена.