Фото: М. Ердељи

На Фестивалу комедија (Комедiя фест), који је од 13. до 21. јуна одржан у Нижњем Новгороду, др Зоран Ђерић, в. д. управника Српског народног позоришта, добио је посебну награду као први инострани члан жирија, за допринос раду Фестивала и за међународну позоришну сарадњу. Награда носи назив „Дон Кихот“ и у виду је скулптуре која представља овог књижевног јунака.

ФЕСТИВАЛ КОМЕДИЈЕ У НИЖЊЕМ НОВГОРОДУ

ДР ЗОРАН ЂЕРИЋ, в. д. управника СНП-а био је у Нижњем Новгороду, као гост Града, али и као инострани члан жирија Трећег сверусијског моножанровског фестивала позоришта комедије. Поред др Зорана Ђерића, у раду жирија је учествовала и Јелена Букуров, као преводитељка и сарадница.

Нижњи Новгород, који је град побратим са Новим Садом, ове године носи титулу престонице културе. Тим поводом, град је у знаку А. С. Пушкина (1799-1837), чији 225 рођендан прославља цела Русија.

Извор фотографије: Нижегородский театр «Комедія»

НОВИ ДУХОВНИ МОСТ: НОВИ САД – НИЖЊИ НОВГОРОД

У организацији Института за филологију и новинарство Универзитета Лобачевског промовисана је књига Нови духовни мост / Новый духовный мост, коју су приредили др Зоран Ђерић и др Алексеј Валерјевич Коровашко, а објавило Друштво новосадских књижевника (Нови Сад, 2022). На промоцији су учествовали приређивачи, Ђерић и Коровашко, као и преводитељка на руски, др Ирина Јурјевна Абрамова, односно руски песник Владимир Безденежних.