Фото: Ана Радуловић

Поводом недавних напада на Управника и руководсво наше куће, колегијум Српског народног позоришта који чине директори све три уметничке јединице, директор финансија и технике, има обавезу да се обрати јавности и спречи даље злонамерне и тенденциозне објаве у средствима јавног информисања.

Оптужбе које је изнела Јелена Букуров потпуно су неосноване. Јавност би морала да зна да уговор о привремено повременим пословима не значи никакво запослење, сам његов назив сугерише да је особа ангажована на период док постоји потреба за њеним ангажовањем. Такође, апсолутно је нетачна тврдња да је Јелена Букуров провела последњих 20 година у нашем Позоришту. Додатно, ако неко тврди да је трпео вишегодишњи мобинг у СНП-у, питање је зашто се тек сада указује на то. Напомињемо да је нови Управник ступио на дужност 25.02.2022. године. Увидом у Уговоре које је Јелена Букуров потиписивала са нашом кућом јасно је да послови које је обављала нису део примарних делатности у Српском народном позоришту, а услед Закона о забрани запошљавања, Позориште је остало без кључних радних места пре свега у Радној јединици Техника и процена новог Управника и колегијума Позоришта била је да ако већ ангажујемо људе на ПП пословима морамо ангажовати људе од којих непосредно зависи наша примарна делатност – продукција и извођење представа – драмских, оперских и балетских. Недостају нам сценографи, костимографи, кројачи, обућари, реквизитери, драматурзи, декоратери, суфлери, инспицијенти, продуценти, оперски и балетски солисти и многи други, а свако ко се имало разуме у позоришну делатност зна колико су ова занимања важна за један театар, уз дужно поштовање, много важнија од Координатора послова за међународну сарадњу, који на жалост нема ни адекватну стручну спрему за обављање послова из уговора који је потписао са СНП-ом.

Тврдња да ову кућу воде некомпетентни људи у потпуној је супротности са резултатима које СНП остварује у последњих неколико сезона.

Напомињемо да смо успели да у пандемијским условима изведемо преко 20 нових премијера, да су направљене представе које су освојиле и освајају безбројне награде. Да смо неколико пута извели да сада невиђене спектакле и представе на отвореном, да смо у време пандемије покренули два нова фестивала која се самофинансирају, да је за Српско народно позориште, у време пандемије, чуо цео свет, да смо довели невероватан број младих уметника који су запослени или треба да се запосле у нашој кући, да су у нашем Позоришту радили и раде читави тимови међународно признатих уметника, да смо реновирали и реновирамо сцене, унутрашњост и спољашњост зграде и још много тога.

Кажу да су промене болне, али промене које се дешавају и које ће се дешавати, упркос оваквим и бројним сличним опструкцијама, у Српском народном позоришту неће бити болне већ потребне за талентоване, вредне и посвећене уметнике којих у нашој кући има пуно и биће их још више.