Фото: В. Величковић

Први пут на сцени Српског народног позоришта, један од најзначајнијих редитеља у региону, Харис Пашовић, поставиће драмску представу „Мефисто“, по роману Клауса Мана. Представа је један од најзначајнијих пројеката Новог Сада као Европске престонице културе, у оквиру програмског лука „Тврђава мира“, а управо овим значајним уметничким подухватом биће спуштена завеса на величанствену 161. сезону најстаријег националног театра. Представа „Мефисто“, која ће бити изведена 12. и 14. јула, окупиће преко 40 актера, уз великане српског глумишта – Мирјану Карановић и Миодрага Кривокапића, који ће након 30 година поново бити на сцени Српског народног позоришта, раме уз раме са првацима Драме СНП-а, Горданом Ђурђевић Димић, Лидијом Стевановић и многим другима.

„Велика је, за мене, част и радост радити у граду у ком сам уметнички формиран, где сам завршио Академију, али је и посебна част радити у најстаријој позоришној инсититуцији на Балкану, са заиста сјајним уметничким ансамблом“, истиче редитељ, Харис Пашовић.

Представа „Мефисто“ део је програмског лука „Тврђава мира“ Европске престонице културе, који ће се током јуна и јула кроз теорију и ангажовану уметност бавити промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и његових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурални дијалог и помирење.

„Позоришни спектакл у уметничком и продукцијском смислу који се не сме пропустити и доликује години титуле Европске престонице културе. Аутентичност овог дела никада никога не оставља равнодушним. Штавише, уверен сам да захваљујући највећим регионалним уметничким именима европског калибра у најстаријем националном театру ово ће бити представа која се памти.“, објашњава директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

Сјајна сезона Српског народног позоришта започета спектакуларном опером „Аида“ под отвореним небом, уз 12 премијераних изведби, два нова фестивала, небројеним позоришним наградама завршиће се овим специфичним пројектом, који обухвата импозантне поделе, велики ансамбл, актуелну тематику и значајну копродукцију.

„Огроман је изазов у оваквом тренутку поставити једну тако велику и сложену продукцију какав ће бити наш „Мефисто“, више је разлога да се у тај изазов упустимо. За мене можда најважнији што спајамо генерације, ону која је са Харисом Пашовичем основала „Промену“, театар који је својевремено био покретач нечег новог у театарском животу бивше Југославије, и генерацију младих глумаца која је такође преко обновљеног театра „Промена“ скренула пажњу на себе и почела да мења театар у Србији“, објашњава директор Драме Српског народног позоришта, Милован Филиповић.

Поред глумаца Мирјане Карановић и Миодрага Кривокапића, који ће након више од три деценије поново играти на сцени најстаријег српског театра, ту је сјајан ансамбл СНП-а: Гордана Ђурђевић Димић, Лидија Стевановић, Сања Ристић Крајнов, Страхиња Блажић, Драгиња Вогањац, Миа Симоновић, Душан Вукашиновић, Димитрије Аранђеловић, Милица Грујичић, Димитрије Динић, Аљоша Ђидић, Вукашин Ранђеловић, Марко Савковић, Лазар Јованов, Гордана Каменаровић, Милорад Капор, Милош Лазић, Алиса Лацко, Тијана Максимовић, Пеђа Марјановић, Бојана Милановић, Мина Павлица и други.

Драматуршкиње су Александра Плескоњић и Николина Ђукановић, сценограф је Небојша Антешевић, а кореограф гост из Брисела Золтан Вајакула. Костиме потписује Марина Сремац, композитор је Марко Грубић, а видео је урадио Енис Чишић.