НАТАША ТАСИЋ КНЕЖЕВИЋ

сопран, солисткиња Опере

natasa-tasic-knezevicРођена је у Београду. Студирала је Саобраћајни факултет, али своју љубав, соло певање, никад није занемаривала. Певала је годинама у цркви Светог Георгија као солиста, а онда је, као стипендиста принцезе Јелисавете Карађорђевић уписала Академију лепих уметности, одсек соло певање. И већ као студент, у класи професорке Јасне Шајновић, примадоне Београдске опере, и под супервизијом принцезе Јелисавете, почела је да ниже концерте, представе, а њен лирски сопран је из дана у дан добијао лепши колорит. Певачица кристално јасног тона, светле боје гласа и атрактивне појаве, освајала је публику на сваком наступу.

Њено концертирање почело је од Париза, преко Руског дома у Београду, Библиотеке града Београда, Галерије Прогрес у Београду, Будве, Фестивала мимозе у Херцег Новом, Позоришта младих у Новом Саду, Атељеа 212 у Београду, Галерије фресака, Етнографског музеја, Центра „Сава“, до најпрестижније музичке дворане у Србији – Коларчеве задужбине у Београду. Одржала је низ хуманитарних концерта чији је циљ био обнова и изградња храмова у Београду и на Косову. У сезони 2011/2013. остварила је сарадњу с Оперским студијом Народног позоришта у Београду где је наступала у Пучинијевој опери Сестра Анђелика.

У оквиру оперског студија Народног позоришта у Београду, припремила је и отпевала улоге средњег фаха, а то су Лаурета, Зерлина и Папагена. Учествовала је у представама Брод плови за Београд Атељеа 212, у представи Suno e Romengo – Будва град театар, Страх и његов слуга у режији Кокана Младеновића – Атеље 212 (БЕЛЕФ и БИТЕФ), представа Карго-Београд-Софија (БИТЕФ), Није све као што изгледа – Ромско позориште у Инђији. Одржала је низ солистичких концерата у Врњачкој Бањи, Суботици, Трстенику, Београду, Беочину, концертирала је у сарадњи са институтом Сервантес у Београду – циклус Непозната Иберија, а један од најзначајнијих је солистички концерт на БЕМУС-у 2006. године у Скупштини града Београда.

Током студија је била стипендиста СОРОШ фондације и од стране ОЕБС-а у 2012. години је проглашена једном од наистакнутијих ромкиња у свету.

Усавршавала се радећи са Јасмином Трумбеташ Петровић, Радмилом Бакочевић, Катарином Јовановић, Давидом Бижићем, Ђорђем Нешићем, Иром Сиф, Лиором Мауер, Луси Арне и Мирелом Френи. На великој сцени Народног позоришта успешно је дебитовала у две продукције опере Кармен као Фраскита и као Микаела.

Специјалистичке студије на Факултету музичких уметности у Београду завршава у класи професорке Вишње Павловић. Са супругом Сашом Кнежевићем, пијанистом, остварује значајне наступе у Норвешкој, Италији, Словенији, Француској, Хрватској, Естонији, Чешкој, Македонији и Немачкој.

Критика је је хвалила наступе сопранистиње: „Сопран Наташа Тасић Кнежевић из Србије одушевила је публику” (Тронхаим култур, 2012); „Аријом Виље одушевила је публику у препуној сали Дома Војске“ (Вечерње новости, 2016); „Отелотворење у погледу талента, изузетног гласа племените боје, усаглашености у регистрима и природне поставке, Наташа Тасић Кнежевић је посветила цео концерт соло песмама.“ (Политика, 2006)…

Солисткиња је у сталном ангажману Опере Српског народног позоришта од јануара 2018.

Галерија

Награде

– 2008. друга награда на такмичењу „Лазар Јовановић“ у Београду,
– 2009. трећа награда у Италији на такмичењу „IBLA GRAND PRIZE – Music Competition“.


Видео


Из медија

Концерт Наташе Тасић Кнежевић