Објављено:
1380
прегледа

РЕЗИМЕ СЕЗОНЕ

Фото: Н. Брадоњић

СВЕ, И ЈОШ ТОЛИКО

У години на чијем почетку смо се плашили да нећемо имати ни једну нову представу, Драма, Опера и Балет Српског народног позоришта су извели девет премијера, а у овом часу припремамо још четири! Могло се, дакле, догодити и да, у години највеће кризе која је у новијој историји погађала театарски живот Србије, СНП одигра чак тринаест премијера!

При том, ни један од пројеката чије је настајање у току неће пропасти – сви ће бити изведени на јесен или почетком следеће године.

Попис гостовања наших представа, нарочито иностраних, можда није импозантан по броју (мада је и то у контексту чињенице да нисмо имали пара за путовања), али јесте по значају адреса које смо походили: Фиренца, Сарајево, Темишвар, Загреб, Љубљана, Скопље… Попис том приликом добијених награда и признања засениће само један податак: наш Галеб је један од лауреата Битефа и апсолутни победник сарајевског МЕС-а (добио је више награда но и једна представа у поратној повести овог фестивала).

Да ли смо гостовањима угрозили очекивања публике код куће? Нипошто!

Од септембра 2013. до јуна 2014. године приход од продатих улазница повећан је за 9% у односу на исти период претходне сезоне, зарада од комерцијалних услуга које СНП нуди остала је на нивоу зараде у протеклој сезони, уз напомену да смо због ванредне ситуације у земљи изгубили 536.000,00 динара уговореног инкаса, а укупно остварен приход повећан је за 14%! Посета нашим представама је, упоређујући ову и претходну сезону, повећана за 3%, а попуњеност наших сала – „Јован Ђорђевић“, „Пера Добриновић“ и Камерне сцене – константно износи од 72% до 78% по одиграној представи!

Неки од најзначајнијих догађаја културног живота Србије у сезони 2013/14. догодили су се управо у Српском народном позоришту, или је оно учествовало у њиховој реализацији.

Иако се зна да пара немамо, позиве да учествујемо у атрактивним копродукцијама стижу нам из Италије, Француске, Мађарске, Румуније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине.

И шта бисмо, с обзиром на све ово, желели у наредној сезони?

Желимо – СВЕ! Не само још једном оно што смо постигли у прошлој сезони, него све то и барем још толико! Јер све то овај театар заслужује, без обзира на актуелне кризе – економску, друштвено-политичку и сваку другу. Претходном сезоном само смо потврдили да су нам очекивања реална.

Идемо даље…

Александар Милосављевић,
управник Српског народног позоришта


СНП ГОВОРОМ БРОЈКИ

Заменик Управника СНП, Ненад Јовановић, изјавио је да су резултати постигнути у сфери комерцијале, ПР, маркетинга и продаје током сезоне 2013/2014, која се управо завршава, изванредни.

„Можемо бити више него задовољни урађеним послом, а то је и оцена У.О. изречена на седници одржаној 26.06.2014. године, јер смо постигли рекордну зараду од продатих улазница (22.472.685,00 динара) као и укупно остварени приход (33.770.187,28 динара).

Такође, и посета је била веома добра (100.885 посетилаца), односно у просеку 310 по одиграној представи”.

„Сви ови ефекти пословања остварени су у окружењу које није било наклоњено заради и профиту”, наставио је Јовановић, „па је у таквим околностима било још теже планирати, организовати и реализовати активности ПР, маркетинга и продаје.

„Уверени смо да нам наведени резултати дају за право да верујемо да постављене циљеве остварујемо, и да нас публика прати идући за квалитетом наших представа”.

Завршио је Ненад Јовановић.

Премијере у сезони 2013/2014:

POP IT UP – кореографија Драгана Булут, Форум за нови плес Балета Српског народног позоришта, 5. октобар 2013.
 
Шекспир у Кремљу – Иво Штивичић, режија Ленка Удовички, 10. октобар 2013.

Богојављенска ноћ – Вилијам Шекспир, режија Егон Савин, 1. новембар 2013.

Симон Боканегра – Ђузепе Верди, диригент Александар Којић, редитељ Катерина Панти Либеровичи, 12. децембар 2013.

Нека се јаве најбољи – Ана Терек, режија Золтан Пушкаш, копродукција СНП, Новосадско позориште и Савез драмских уметника Војводине, 22. децембар 2013.

Госпођа министарка – Бранислав Нушић, режија Радослав Миленковић, 24. јануар 2014.

Еро с онога свијета – Јаков Готовац, диригент Александар Којић, режија Егон Савин, премијерна обнова, 27. март 2014.

Ромео и Јулија – Сергеј Прокофјев, кореографија Константин Костјуков, диригент Микица Јевтић, 17. април 2014.

Оставите поруку – према мотивима романа Борислава Чичовачког, режија Вида Огњеновић, 9. мај 2014.

Фотографије из представа које су обележиле протеклу сезону нашег театра:

 

Подели