Објављено:
1340
прегледа

Први Музички мост – договорена сарадња Српског народног позоришта и Хрватског народног казалишта

Фото: СНП

Верди публику не мора да тражи – он је напросто има. Доказала је то премијера опере „Набуко“ у петак у ХНК Загреб, током које се осетило узбуђење публике због извођења дела којим је славни композитор освојио италијанска срца давне 1842. године. За Српско народно позориште, ово извођење има значај утолико што је као солистикиња наступила првакиња опере нашег позоришта, Јелена Кончар, а управо на дан премијерe, договорена и је и институционална сарадња два позоришта.

„Договорена сарадња односи се на текућу, али и следећу сезону и она конкретније, обухвата размене представа, уметника, заједничцке концерте и копродукције“, објашњава директорка опере Српског народног позоришта, Сандра Миланков.

Миланков је, након разговора са управницом Хрватског народног казалишта, Ивом Храсте Сочо, објаснила како је ово прва, од низа сарадњи које је пред себе, као један од стратешких циљева, поставила опера Српског народног позоришта.

„Као што смо најавили на Интернационалним оперским данима, желимо да сарађујемо више са другим оперским кућама региона, а и света, да гостујемо са нашим представама, да угостимо, да размењујемо уметнике и радимо заједничке оперске продукције. Мислимо да је неопходно да створимо мрежу и да је одржавамо, а то мозе само континуитетом и неговањем пословних односа као и стварањем нових конекција. Свака сарадња, свако гостовање је драгоцено искуство за уметнике, за театар, за публику, јер отвара хоризонт, пружа прилику да се види и доживи и научи нешто ново“, додаје Миланков.

Подсетимо, идеја институционалне сарадање позоришта, пре свега у региону, покренута је у оквиру Интернационалних оперских дана, који су ове године одржани у Српском народном позоришту, први пут, окупивши тако оперске уметничке директоре из Новог Сада, Келна, Дизелдорфа, Минхена, Милана, Темишвара, Сегедина, Скопља, Варне, Тиране, Сарајева, Осијека… са циљем да се од наредне године омогући лакше имрежавање, размена искуства и промоције у оквиру јединствене оперске мреже.

Подели