Фото: НП, Београд

Велико балетско остварење, „Хазарски речник – ловци на снове“, настало према мотивима књижевног дела Милорада Павића, биће изведено у оквиру завршне вечери 1. Међународног фестивала савременог театра „3ФЕСТ“, у недељу, 6. новембра, на сцени „Јован Ђорђевић“, Српског народног позоришта, у 19.30.

Прича о несталом народу – Хазарима, која је испричана као научни спис, односно лексикон, скоро 35 година након изласка књиге добила је и своју балетску форму.

Дело представља омаж великанима Милораду Павићу и Томажу Пандуру а настало је као копродукција Народног позоришта у Београду и Опере и театра Мадленијанум.

Савремен једночони балет, који ће извести ансамбл Балета Народног позоришта и гошћа Соња Вукићевић, чини интернационални ауторски тим – Ливија Пандур, драматург и редитељ, Роналд Савковић, кореограф, Мирослав Бако, композитор, Свен Јонке/Нумен, задужени за сценографију и фантастичан кубус око којег се одиграва радња, Ангелина Атлагић, костимограф и Јаша Коцели, задужен за дизајн светла.

Признати кореограф Савковић каже да је „Хазарски речник” један од најзначајнијих романа не само на просторима некадашње Југославије, него и шире.

Сматрам да је дело Милорада Павића веома репрезентативно, а и познато је широм света. Били смо свесни да га је немогуће претворити у балет. Зато су ловци на снове главни мотив и окосница наше представе. У свом раду, бавили смо се сновима, сликама света и лепотом. Трагали смо за чистом емоцијом. Ово је модерно позориште у правом смислу те речи.

У покрајини дубине мора и бесконачности неба откривамо енциклопедијске јединице романа Милорада Павића Хазарски речник, које осликавају пут ловаца на снове, њихово урањање у тудје и властите светове снова и сновидјења. Хазари, скупљачи снова, беле и црне птице у покрајинама љубави, брзих и спорих огледала хазарске принцезе Атех, граде своју дистопијску азбуку. Кроз увежбавање лепоте урањају у лавиринт прошлости и будућности, никад не знајући у који комад времена ће да падне њихова мисао. Данас Хазара више нема, или за њих не знамо, расули су се по свету као хиљаде и хиљаде бескућника, тражећи свој изгубљени дом, свој изгубљени језик. Праву тајну још нисмо открили, јер повратак из најдубљег сна, где, како каже Павић, лежи бог, знају само они, који су били доста дубоко.
– Ливија Пандур

Улазнице су у продаји на Билетарници Српског народног позоришта.

Фестивал „3ФЕСТ“је подржала Градска управа за културу Нови Сад и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Партнери фестивала ове године су Air Serbia и Sennheiser.