Фото: С. Дорошки

„Слепа мрља је тачка у људском оку која нема чулних ћелија, па самим тим, тај део ока не шаље визуелене информације. Предмете који се нађу у том делу не можемо видети. Поставља се питање шта значи бити слеп? Да ли је слепило веће када је стварно – физичко? Или је горе оно слепило које је метафорично?“, одговор на ова питања, ансамбл Драме СНП-а даће кроз ново остварење „Слепа мрља“ редитеља Андреја Мажерија које ће премијерно бити изведено вечерас, 15. априла на сцени „Пера Добриновић“.

Редитељ Андреј Мажери, који је ујединио три трагедије, наводи да је трагедија као феномен утемељена у европској култури, те да су грчка филозофија и митологија основа савременог размишљања, као и да оно за чим трагамо у позоришту се јесте променило, али конфликти су остали исти.

„Ово је важно због млађих генерација, да боље упознају ове ликове и да се мозда повежу са њма. Јер радња је заправо увек иста. По мом мишељењу, да не постоји ни један други текст већ само ових 30-ак познатих грчких драма, то би било довољно, јер су у њима већ описани сви могући конфликти“, истакао је Мажери.

Представу „Слепа мрља“ чине три трагедије – „Антигона“, „Краљ Едип“ и „Бахке“ те глумица Хана Селимовић која тумачи лик Антигоне, објашњава да се представа, поред пркошења законима своје земље, бави и питањем позиције жене у читавом друштву.

„Чињеница је да жена не може да наследи престо управо зато што је жена. Антигона је срчана и правоверна у неком смислу, али и импулсивна, а помало и наивна. Ово су теме о којима се и данас разговара, зато што ми нажалост, живимо у друштву које је обележено борбом за оно што би требало да буду елементарна права. Мислим да позориште, на неки начин, може да буде катализатор, и оно може да стоји као један најприроднији простор постављања питања“, рекла је Селимовић.

Поред Хане Селимовић и Бранислава Јерковића, у представи играју: Сања Микитишин, Милован Филиповић, Радоје Чупић, Тијана Марковић, Гордана Ђурђевић Димић, Соња Исаиловић, Аљоша Ђидић, Искра Шимон, Анђела Пашчан, Николина Спасић, Мина Павлица, Катарина Брадоњић, Даница Николић, Симонида Мандић, Ивана Панчић, Александра Пејић.

Сценографију и дизајн костима потписује Адриан Балкау, кореографију је урадила Андреа Гаврилиу, дизајн звука Адриан Пичореа, а видео дизајн Синиша Цветић. Такст су написали Космин Станила и Ионут Сочу, а на српски је превела Иоана Флора. Лектор је Дејан Средојевић. Асистент редитеља је Милорад Савановић, а редитељ Андреј Мажери.

Репризно извођење представе „Слепа мрља“ заказано је за 16. април, а карте су у продаји на билетарници Српског народног позоришта.