Фото: С. Дорошки

Спектакуларни успех опере Аида је у малим стварима – уздаху који публика испусти на крају Тријумфалног марша, перфектном наступу оркестра, сјајним хорским деоницама и високим праговима које пред ансамбл поставља маесто Ђузепе Верди. Праговима које Опера Српског народног позоришта свакодневно прескаче што показују и светске звезде које овог априла наступају у Позоришту.

У насловној улози имамо част да слушамо директорку Државне опере и балета у Анкари, Феријал Туркоглу која је певала главне улоге у пољској опери у Лоџу, азербејџанској опери у Бакуу, као и Риголето Опери.

Сјајна Амнерис биће Милијана Николић. У последњих 15 година њени уметнички подухвати стекли су домете који је с правом сврставају у водеће светске мецосопране млађе генерације. Само у 2015. години у Метрополитен опери у Њујорку уследили су ангажмани у двема раритетним операма Доницетијеве Трилогије: Ана Болен и Роберто Деверо. У Ани Болен, Милијана је наступала уз најеминентнија имена светске оперске сцене. На светским сценама, Милијана пева водеће мецосопранске партије широм Европе, Америке, Азије, Аустралије и Новог Зеланда.

И све то под диригентском палицом маестра Ејуба Гулијева који је тренутно главни диригент и уметнички директор Азербејџанске државне опере и балета, као и гостујући диригент Међународне филхармоније Куенминга у Кини, Позоришта опере и балета Белорусије и других.

„Ми смо нашим отварање ове сезоне поставили стандарде не за наше позориште, већ нескромно могу да кажем, за читав регион. У тешким условима, након смањења публике, опет, не само код нас, већ у целом свету, једна опера из малог Новог Сада уписала се великим словима на светску мапу. Резултате тог рада сада видимо, како када је реч о уметницима који долазе у нашу кућу, али у посебно у упитима за наше уметнике, хор и оркестар из великих светских кућа“, каже управник Српског народног позоришта Александар Станков.

Опером Аида, Српско народно позориште је у септембру прошле године свечано отворило 161. сезону. Био је то спектакл у складу са оригиналном идејом композитора – под ведрим небом, међу зидинама Петроварадинске тврђаве, са више од 350 учесника на сцени – музичара у оркестру, чланова хора, домаћих и међународних солиста, балетских играча и великог броја статиста за познату сцену марша војника. Наредно извођење планирано је за мај.