Фото: Rolando Paolo Guerzoni

Cross Opera, пројекат суфинансиран средствима програма Европске уније Креативна Европа – потпрограм „Култура“, је оперски пројекат за који је Српско народно позориште добило грант у партнерству са оперским кућама Teatro Comunale „Luciano Pavarotti“ di Modena из Италије и Landestheater Linz из Аустрије. Један од куриозитета пројекта јесте што је окупио Линц, Модену и Нови Сад који су градови побратими.

Cross Opera је пројекат који ће произвести нову оригиналну оперу направљену од три приче на исту тему, коју компонују три композитора – певану на српском, италијанском и немачком језику.

Свако позориште партнер има обавезу да из свог оркестра одабере по четири музичара. СНП има част и задовољство да представи српски део тима Цросс Опере који ће чинити гудачки квартет састављен од врхунских музичара запослених у нашем најстаријем националном театру. Чланови гудачког квартета су: концерт-мајстор Владимир Ћук (прва виолина), Снежана Томинчић (друга виолина), Драгана Лончар (виола) и Невена Влаовић (виолончело).

Такође, СНП је имало обавезу да у току јануара и фебруара 2019. године направи аудицију за певаче млађе од 30 година.

Комисија коју су чинили: Александар Станков, тадашњи директор Опере СНП-а и уметнички руководилац српског дела Cross Operе, Микица Јевтић, диригент СНП-а и госпођа Јасмина Митрушић, либретисткиња и композиторка српског дела Cross Opere – одабрали су да Србију у овом пројекту представљају певачи: Евгенија Јеремић, сопран и Страхиња Ђокић, бас.

Пројекат ће подстаћи транснационалну мобилност уметника и професионалаца, као и транснационалну циркулацију културног и креативног стварања, којима су циљеви да се промовишу културна размена, интеркултурални и међуверски дијалог, разумевање културне разноликости и социјална инклузија.

Постизање нове и шире публике, интеркултуралног и међуверског дијалога, поштовање различитих култура и културних израза и олакшавање интеграције избеглица су приоритети CrossOpere као једне од основних перспектива Креативне Европе.