Фото: Игор Прерадовић

Спектакуларним извођењем Вердијеве опере „Травијата“ у суботу, 2. априла на сцени „Јадран“, отпочела је једна нова епоха културних дешавања у Суботици, свечано је најављено након успешног гостовања наше куће у том граду.

Извођење „Травијате“ представља несвакидашњи догађај који је окупио велики број учесника – музичара, хориста, солиста, плесача, великог броја статиста и сарадника, вођених под диригентском палицом Александра Којића, који је оперу као сценску уметност извео из уобичајених оквира и показао да јесте намењена и доступна сваком појединцу.

„Овим гостовањем наших драгих колега из Новог Сада, остварен је пун погодак. Интересовање јавности је било заиста изнад мојих очекивања. Захваљујем се свима који су подржали ову изузетну културну манифестацију, која је у свом опусу имала све оно што култура може и мора да пружи сваком појединцу. Имали смо прилике да уживамо у изузетном глумачком, певачком, музичком и плесном спектаклу. Потписани протокол о сарадњи између Српског народног позоришта из Новог Сада и нашег Народног позоришта, имао је за циљ баш ово, да публика у наша два града ужива у изведби најбољих уметника. На тај начин је отпочела једна нова епоха и један нови тренд приказивања најбољих културних достигнућа. Жеља мојих колега и мене је да извођењем „Травијате“ пред суботичком публиком симболично поново покренемо оперску сцену у Народном позоришту у Суботици и радићемо на томе да се она што пре оформи.“, рекао је директор суботичког Народног позоришта Милош Николић, за портал Суботица данас.

Да је ово прво од многих гостовања која ће се у наредном периоду реализовати између да позоришта, потврђује и управник Српског народног позоришта.

„Ово гостовање је плод сарадње која се дуго припрема и планира, а опера Ђузепеа Вердија није случајно одабрана. У години када опера обележава 75. година од реоснивања, извођењем „Травијате“ – опере којом је основана и Опера Српског народног позоришта – пред суботичком публиком, симболично ће се поново покренути оперска сцена у Народном позоришту у Суботици“, каже управник Српског народног позоришта Александар Станков.

Суботичко Народно позориште и Српско народно позориште, тачније директори Милош Николић и Александар Станков, у марту су претходно потписали споразум о сарадњи, а све у циљу представљања културног стваралаштва двеју кућа културе, што већем броју грађана ова два града.