Фото: В. Величковић

Познати румунски редитељ Андреј Мажери, уз читав инострани тим који последњих месец дана ради у Српском народном позоришту, премијерно ће извести представу „Слепа мрља“ у петак, 15. априла на сцени „Пера Добриновић“.

„Замисао је да то буду трагедије „Бакхе“, „Краљ Едип“ и „Антигона“, каже Мажери и додаје да ће ово бити снажан текст као и да му је изузетно важно да добро упозна ансамбл, јер једино тако представа може да има добар ритам”.

Античка трагедија у Српском народном позоришту није постављена последњих 50 година, а представа Слепа мрља базира се, између осталог, и на две драме једног од најпознатијих античких писаца – Софоклеа. Аутор Антигоне и Краља Едипа, није богове узео за основу трагедије него је божанској функцији дао мањи значај и у први ред истакао човека. Основа трагичке радње код Софокла је слободна људска воља, силе и догађаји који се развијају из сукоба њихових осећања и судара њихових идеја, које су постале начела и страсти.

„Андреј Мажери се определио за комбинацију три античке трагедије које имају заједнички именитељ – породица или повратак кући. Али представа поставља, данас чини се очита, питања у друштву – Између осталог и то шта значи бити слеп. Да ли је слепило веће када је стварно, физичко или је горе оно слепило које је метафорично. Код нас у језику постоји тај израз бити слеп код очију и мислим да се он може и у овој представи препознати и применити. Доста тога, истина, реферише на мит и Софоклове трагедије, стога је и стварно слепило значајан сегмент представе, што као казна, искупљење или покушај главних ликова да на тај начин премосте грехе који су учининии“, објашњава директор Драме Српског народног позоришта, Милован Филиповић.

Филиповић додаје и да је месец април 2022. године, што се тиче Позоришта, у склопу обележавања године титуле Новог Сада као Европске престонице културе, посвећен управо младим уметницима, као што је између осталог и румунски редитељ.

„Желим да сазнам о вашој култури од овдашњих уметника и глумаца, јер радити на другом језику није једноставно, а радио сам тако у Мађарској, а не говорим ни мађарски, ни српски. Зато мислим да су пробе веома важне. Када гледате премијеру, ви не видите редитеља. Ја уживам у уметности коју стварам током проба, и та два месеца колико ћемо пробати, су веома важна – да се спријатељимо током процеса. Мислим да је то најважније”, истиче Мажери.

Овај уметник завршио је Универзитет Babes-Bolyai који се налази у румунском граду Клуж-Напока где је тренутно докторанд. Од 2014. године сарађује са бројним позориштима, а тренутно у Букурешту поставља већину својих представа. Андреи Мажери је добитник неколико националних награда, а моменат кад су његове „Las Meninas /Мале дворске даме“ изведене на Букурештанском националном позоришном фестивалу, ставља га у ред једног од најрелевантнијих младих редитеља у региону. Како каже, сада му је идеја да три античке трагедије повеже у једну представу.

У представи играју Хана Селимовић, Бранислав Јерковић, Сања Микитишин, Милован Филиповић, Радоје Чупић, Тијана Марковић, Гордана Ђурђевић Димић, Соња Исаиловић, Аљоша Ђидић, Искра Шимон, Анђела Пашчан, Николина Спасић, Мина Павлица, Катарина Брадоњић, Даница Николић, Симонида Мандић, Ивана Панчић, Александра Пејић.

Сценографију и дизајн костима потписује Адриан Балкау, кореографију је урадила Андреа Гаврилиу, дизајн звука Адриан Пичореа, а видео дизајн Синиша Цветић. Такст су написали Космин Станила и Ионут Сочу, а на српски је превела Иоана Флора. Лектор је Дејан Средојевић. Асистент редитеља је Милорад Савановић, а редитељ Андреј Мажери.

Преимијера је у петак, 15. априла, репризно извођење представе „Слепа мрља“ заказано је за 16. април, а карте су у продаји на билетарници Српског народног позоришта.