Објављено:
655
прегледа

Отворен европски пут „Рок опери“!

Чланови Хора и Оркестра Опере Српског народног позоришта уз Новосадски биг бенд на путу ка највећим позорницама Европе освојили су прву станицу – Италију!  Музички спектакл под називом „Рок опера“, необичан је спој класичне рок музике и гвоздене опере који, под диригентском палицом Федора Вртачника, већ неколико година одушевљава домаћу публику. Претходних дана у то се уверила и публика Трста, Удина и Падове.

„Пројекат Рок опера коначно је изашао из својих локалних и регионалних оквира и веома сигурно крчи пут ка својој европској музичкој сцени. Врата нам је отворила италијанска публика која нас је одушевљено прихватила, и тражећи бис за бисом, дала нам до знања да се овде, дакако, ради о високом уметничком садржају који презентују новосадски музичари. Управо овакви блиски контакти са публиком истанчаног укуса доприносе високом степену музицирања и презентују наш четворогодишњи рад и борбу да се поставимо и представимо на светској музичкој сцени,“ објашњава диригент Федор Вртачник.

Концертом се одражава дух аутора и једне славне епохе рок музике, у којој су позната имена ушла у рокенрол кућу славних, и времена када су настали непревазиђени хитови и химнични рефрени који су се преносили од 70-их година на овамо. Сама помисао да 50 извођача изводи музику Лед Цепелина, Дип Парпла, Квина, Битлса, Пинк Флојда, Ван Халена, Дорса, Еуропе, Тине Тарнер и других светских група оставља утисак на публику, без обзира на простор из ког долазе.

„Култура је простор у ком настају и у ком се обликују идентитети појединаца, група и нација. Култура као садржај, битан је део идентитета, а то поготово важи за мале земље попут наше. Стога су успешни културни пројекти шанса и да такозвани мали народи дођу у центар међународне пажње. Зато, славимо културу, славимо музику и бавимо се племенитим стварима освајајући тиме нова поднебља и срца свих који нас слушају. Е то је у био циљ Рок опере и свих нас укључених у овај пројекат,“ додаје Вртачник.

У споју различитих музичких жанрова – рока, џеза и опере, солисти Матија Заната, Никола Мијић, Зоран Шандоров, Невена Рељин и гошћа из Словенија Јабна Шуштершич, заједно са члановима Опере Српског народног позоришта и Новосадског биг бенда, изводили су добро познат програм састављен од антологијских музичких рок хитова.

„После четири године и чак 38 одржаних концерата, различитост и квалитет Рок опере више се не доводе у питање. То је препознала и италијанска публика, која можда није очекивала ни врхунска извођења ни толику енергију са сцене, али су врло брзо прихватили чињеницу да пред собом имају спектакуларан програм у којем само могу да уживају. То није репертоар који очекујете да уме изведе Опера или читав хор и оркестар. И баш је у томе наше предност,“ објашњава управник Српског народног позоришта, Александар Станков.

До краја прве европске турнеје „Рок опере“ предстоји још гостовање у Љубљани, те концерт у загребачкој дворани „Ватрослав Лисински“ 7. Фебруара.

Подели