Фото: Н. Брадоњић

Чаролија љупке, савремене бајке

Режијско остварење госта СНП-а Елдара Алијева – балет „Крцко Орашчић“ има упориште у кореографском наслеђу и чистом класично-балетском изразу. Присутна је на завидном нивоу усаглашеност музичке нарације П. И. Чајковског с кореографијом Елдара Алијева. Овај вид сарадње двају уметника дао је комлетно музичко-играчко јединство балетског дела и задовољство потпуног доживљаја код гледалаца.

Кроз представу нас води сам писац Е. Т. А. Хофман и лик из његове бајке, чаробњак Дроселмајер. Целокупан ансамбл Балета остварио је игру кроз доживаљај музичке приче, Божићног славља и чаролија, плеса Кларе, несташног Фрица, жестоке борбе мишева и војске, борбе између Краља мишева и Крцка Орашчића… Извођачи Шпанске, Арапске, Кинеске и Руске игре увеличали су церемонију венчања и били добар увод у велики дует. Публика увек поздравља високе, налик на лет птице, скокове у Руској игри. Најспектакуларније место у балету је велики дует Виле шећера и Принца Крцка.

Остварењу ове необичне и лепе бајке доприносе прваци, солисти и ансамбл Балета, женски Хор и Оркестар Опере СНП-а и ученици Балетске школе, Нови Сад, који нас игром, у кореографији Елдара Алијева и музиком Чајковског уводе у свет бајке Е. Т. А. Хофмана и Александра Диме Сина.

Балетом диригује Микица Јевтић, изводи се у два чина, према либрету Маријуса Петипаа, сценографију је урадила Олга Ђурђевић, а костиме Мирјана Стојановић Маурич.

Премијера је била 23. децембра 2011.

Балет Српског народног позоришта „Крцко Орашчић“ изводиће се у среду 17, у петак 19, у суботу 20. и у понедељак 22. новембра, с почетком у 19.00 часова на сцени „Јован Ђорђевић“.

Представа траје два сата, с једном паузом.

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а.