Фото: В. Величковић

Награда „Златна фибула“ за најбољег глумца/глумицу, на Виминацијум фесту, ове године припала је глумицама Српског народног позоришта Бојани Милановић и Соњи Исаиловић, за улогу чувене Џенис Џоплин у представи „Ко је убио Џенис Џоплин?“, Тијане Грумић, у режији Соње Петровић.

Жири је оценио да су две глумице заједно изградиле лик Џенис Џоплин, откривајући различите аспекте величине личности, али и дубине понора ове музичке иконе.

„Њихова игра досеже изузетне глумачке домете кроз врхунску вокалну интерпретацију, снажан емотивни набој, бунтовну енергију и став. Постаје вапај за побуном и подсећа нас на значај и особеност Џенис Џоплин, субверзивне и аутентичне уметнице и жене, која подстиче став антиратне генерације, критикује и руши наметнуте друштвене норме упитних вредности”, сматрају Дарко Недељковић, сценограф, Миран Хајош, продуцент, и Снежана Тришић, редитељка, који су ове године били у жирију „Виминацијум феста”.

Стручни жири најбољом представом прогласио је „Шкофјелошки пасијон” у изведби Прешерновог гледалишча Крањ и Местног гледалишча Птуј, чију режију потписује Јернеј Лоренци.

Представа „Ко је убио Џенис Џоплин?“ изведена је треће вечери Виминацијум феста, а публика је за глумицу вечери, прогласила Бојану Милановић.