Фото: С. Дорошки

Премијера представе „Голманов страх од пенала“ Петера Хандкеа, у режији Ане Ђорђевић означиће почетак 161. сезоне у Драми Српског народног позоришта. Представа ће први пут за јавност бити изведена у суботу, 4. септембра, на ИНФАНТ-у, у оквиру отварања Калеидоскопа културе, у Креативном дистрикту.

Ана Ђорђевић, редитељка и ауторка драматизације овог романа, истиче да човек модерне свакодневице губи везу с природом и природним, логичним и повезаним по природи, губи везу са целовитошћу и доживљајем себе и света.

„Човеков једини излаз из стања престрављености празнином је управо оно чега се највише боји – неуспех. Најзначајнији и најболнији апсурдни ритуали просте свакодневице налазе се у љубавном животу и каријери. Успех, оствареност у њима, љубавном животу и каријери, не отклања њихову апсурдност – она је наглашава. Што је човек успешнији, то му је теже, јер се спољни знакови успеха не подударају с његовим осећањем живота. То изазива неурозу – анксиозност“, каже Ана Ђорђевић.

Глумац Марко Марковић који тумачи главну улогу – Јозефа Блоха, каже да је управо ангст (страх) оригинално и најтачније објашњење Хандкеовог романа.

„Затворен, херметички утучен, не пушта читаоца на миру. Последњих двадесет страна читао сам наглас – ето најлепшег описа страха. О страху причамо, играмо, ми покушавамо да изађемо из њега, али што каже велики песник: пустите ме, кумим вас богом, не могу више да гледам небо пало у прашину и радујем се обичности и животу“, рекао је Марковић.

Осим Марковића, у представи играју Милован Филиповић, Бојана Милановић, Сања Ристић Крајнов, Николина Спасић, Бојана Тушуп, Марко Савковић, Тања Пјевац, Вишња Обрадовић, Пеђа Марјановић, Миа Симоновић и Мина Павлица.

Настанак представе подржао је Аустријски културни форум Београд.