Фото: Владимир Величковић

Тематски концерти Опере Српског народног позоришта – Приче на задату тему, готово пред сам крај сезоне, у Нови Сад доводе европске звезде! Приче на задату тему: Прваци Европе биће 25. маја на сцени Јован Ђорђевић Српског народног позоришта са виолинисткињом Ланом Тротовшек (Словенија/Велика Британија), флаутистом Масимом Мерчелијем (Италија), кларинетистом Дарком Брлеком (Словенија), уз Оркестар Опере Српског народног позоришта, а под диригентском палицом маестра Јурија Медјаника (Русија).

„Како наша Опера није прекидала континуитет рада и стварања током пандемије, сврстала се у ред водећих ансамбала у региону и Европи. Пре свега својим квалитетом скренули смо пажњу светски признатих уметника, како појединаца тако и оперских театара. Овај концерт почетак је сарадње Опере Српског народног позоришта са изузетним уметницима из Европе и региона, па и најава сарадње са звездама оперске сцене“, објашњава директор опере Српског народног позоришта Александар Станков.

Дарко Брлек, уметнички директор једног од највећих светских оперских фестивала – Љубљана фестивал, једна од звезда предстојећег концерта, каже да је претходна година показала колико смо рањиви, али и колико је свету потребна култура, можда и више него икад.

„Више пута сам говорио да култура није престиж, већ основна људска потреба. Она у овим временима има и посебну важност јер позитивно утиче на ментално здравље људи који се суочавају са највећим препрекама и проблемима до сада. Када је реч о концерту у Новом Саду, имајући у виду да су на овом концерту четири гостујућа уметника која долазе из четири различите земље, то је већ куриозитет вредан поштовања. Радујемо се сарадњи са оркестром СНП-а и маестром Медиаником. Ово је за нас а и за публику време када уживамо у музици, када славимо уметност и вредности, без којих живот нема пун смисао“, прича Брлек.

На програму су Симфонија кончертантне за флауту, кларинет и оркестар – Франца Данција, као и Директор позоришта и Концерт за виолину број 5, Волфганга Амадеуса Моцарта. Приче на задату тему – управо је серијал концерата за сладокусце. Идеја је показати да у овим условима, опера као уметност, има много прича да исприча уз нешто помало другачије, чега иначе нема на репертоару. У складу са тим, једносатни концерт, којим ће дириговати маестро Јуриј Медијаник, биће у уторак, 25. Маја у 19.00 часова на сцени „Јован Ђорђевић“, Српског народног позоришта а улазнице се могу купити на Билетарници Позоришта.