Фото: Владимир Величковић

Под слоганом „Приче које покрећу“, Опера Српског народног позоришта покренула је 160. сезону, а сваког месеца та тематика се продубљивала серијом тематских концерата. Инспирисани реакцијама публике и потребом за константним усавршавањем, следећа прича потиче из самог ансамбла и носи назив Приче на задату тему: Мале приче из оркестра, а на репертоару је у четвртак, 29. априла, на сцени Јован Ђорђевић.

„Нас покреће жеља за усавршавањем. Програм који планирамо да изведемо није нимало једноставан. Реч је о композицијама на којима се показује сва брилијантност музичких солиста и оркестра. Овај оркестар је показао спремност за рад и у вансеријским околнистима и жељу за напредовањем и сталним изазовима, зато мислим да је посебност овог концерта јер тако изазован репертоар долази као предлог управо од наших музичара“, прича директор Опере Александар Станков.

„У времену када је потребно да нас је на сцени мање, ми смо се одлучили да урадимо више. И за публику и за нас, музичаре у оркестру Опере. Да понудимо нешто другачији програм и стилски контрастан, тиме веома интересантан за публику, а и да у саставу са више солиста свирамо камерну музику са колегама из оркестра и да тако и сами напредујемо као ансамбл. Идеја је била да на концерту обухватимо што више група инструмената из оркестра, и тиме концерт учинимо још занимљивијим. Такође, колико сазнајемо, Хајднова Sinfonia Concertante биће премијерно новосадско извођење. Значи нам да се ангажујемо више, Опера нам то дозвољава, значи нам да се још боље упознамо кроз музику и да се добро дружимо“, објашњава фаготиста Немања Михаиловић.

На програму су композиције Телемана, Хајдна и Респиђија уз солистичке наступе појединих музичара Оркестра Опере Српског народног позоришта. Реч је о три изузетно плодна композитора и три сасвим различите музичке епохе кроз које ће публику водити преко 40 музичара оперског оркестра.

„Наш оркестар један је од најбољих професионалних оркестара у Европи са више од 70 година искуства и исто толико музичара. Тај оркестар има изузетно широк репертоар, а наступали смо у скоро целом свету и под светским диригентима. То искуство и умеће сумирано је у ових нешто преко сат времена програма, посебно креираног за оперске сладокусце“, додаје Станков.

Приче на задату тему – управо је серијал концерата за сладокусце. Идеја је показати да у овим условима, опера као уметност, има много прича да исприча уз нешто помало другачије, чега иначе нема на репертоару. Дакле, оперски програм, увек на другу тему, у потпуно другачијем, питком паковању. У складу са тим, једносатни концерт, којим ће дириговати маестро Александар Којић биће у четвртак, 29. априла у 19.00 часова на сцени „Јован Ђорђевић“, Српског народног позоришта, а улазнице се могу купити на Билетарници Позоришта.