„Фине мртве д(ј)евојке“, фото: Драгана Удовичић

У оквиру недавно потписаног споразума три театра, Српског народног позоришта, Београдског драмског позоришта и Новосадског позоришта, од 7. до 11. маја, новосадска публика имаће  прилику да погледа пет представа БДП-а, у најстаријем српском театру.

Мини фестивал „Наши дани“ наставиће се наредне сезоне, када ће представе БДП-а бити изведене у Новосадском позоришту у септембру, док ће Новосадско позориште узвратити посету БДП-у, у октобру.

Београдска публика ће у новембру имати прилику да погледа пет представа СНП-а, а то су: „Бура“ Кокана Младеновића, „Ко је убио Џенис Џоплин?“, редитељке Соње Петровић, „Травничка хорника“ Никите Миливојевића, „Тариф“ и „Крваве свадбе“ у режији Игора Вука Торбице.

Представа „Фине мртве д(ј)евојке“, писца Мата Матишића, у режији Патрика Лазића, биће изведена 7. маја, на сцени „Пера Добриновић“, Српског народног позоришта. Комад, једног од најинтригантнијих уметника нове генерације, као филмски и као сценски предложак, одмах је изазвао низ контроверзи. Кроз причу о лезбијском пару који покушава да оствари миран живот, те његовим суочавањем с неразумевањем и предрасудама, Матишић дотиче низ непријатних, прозивајућих, социјалних питања. „Суседство, у ком је пар требало да оствари сањану идилу, одиграће им посмртни марш чије кораке врло добро и уиграно знају све комшије. Доводећи у питање свето тројство хрватског, па и српског друштва, патриотизам, религију и брак, Матишић убада суштину нашег малограђанског лицемерја”,  забележио је редитељ Патрик Лазић.

У представи играју: Ива Илинчић, Ивана Николић, Јадранка Селец, Милан Зарић, Паулина Манов, Иван Томић, Иван Зарић, Даниел Сич, Слађана Влајовић, Владан Милић, Зоран Ђорђевић, Младен Совиљ.

„Читач“, фото: Драгана Удовичић

Наредног дана, 8. маја, публика ће гледати представу „Читач“, Федора Шилија, по мотивима романа Бернхарда Шлинка, у режији Бориса Лијешевића. Роман представља анализу конфликта послератне генерације с Холокаустом и концентрационим логорима, те поставља морална питања о исправности суђења нацистима у послератној Немачкој. „Радња се дешава десет, петнаест и двадесет пет година после Другог светског рата, када су последице још живе, а злочинци су и даље ту, преображени у мирне грађане. Питање је какав став заузети према некоме ко је починио ратни злочин, гледати га искључиво кроз призму греха или у тој особи која је поред тебе потражити и нешто друго”, истакао је редитељ Борис Лијешевић.

У представи играју: Мирјана Карановић, Марко Грабеж, Слободан Бода Нинковић, Јадранка Селец, Милица Зарић, Иван Томић.

„Ружни, прљави, зли“, фото: Драгана Удовичић

Недеља, 9. мај, резервисан је за представу „Ружни, прљави, зли“, Слободана Обрадовића, по мотивима филма Е. Сколе, редитељке Ленке Удовички. „Ружни, прљави, зли” је црнохуморна прича о људима са маргине, о огромној породици која живи у претрпаној страћари, у нехигијенском насељу на ободу Рима. Главни јунак, једнооки Ђаћинто је и глава породице састављене од четири генерације, које се издржавају углавном крађама и проституцијом, али и радећи све друге послове; поштене или непоштене, без разлике. Ђаћинто је за губитак ока од осигурања добио поприличну суму, коју одбија да дели са њима. Новац троши на себе и крије га од осталих чланова породице, који непрекидно покушавају да му га украду, а он непрекидно их злоставља вербално и психички. Материјална немаштина увод је у емотивну, моралну беду, своди људе на пуку егзистенцију и инстинкте.

Играју: Озрен Грабарић, Александар Вучковић, Александар Јовановић, Вања Ненадић, Ива Илинчић, Ивана Николић, Иван Заблаћански, Јана Милосављевић, Јово Максић, Марко Гверо, Милан Зарић, Милена Јанчурић, Нађа Секулић, Наташа Марковић, Нина Јанковић/Дуња Стојановић, Слађана Влајовић.

„Дивље месо“, фото: Драгана Удовичић

У понедељак, 10. маја публика ће гледати нову представу БДП-а „Дивље месо“, Горана Стефановског, у режији Јагоша Марковића. „У средишту приче је породични раскол кроз који се преламају различити погледи на свет, традиционални и морални, канцерогено неразумевање и искључивост, те надирући фашизам, односно околности које га кроје. Комад је праизведбу имао 1979. у Скопљу, од тада је било више инсценација на сценама негдашње Југославије, односно данашњег региона, а разни позоришни критичари и театролози су га називали и драмом века“, о представи је рекла новинарка Тања Њежић.

Играју: Јово Максић, Сандра Бугарски, Лука Грбић, Марко Тодоровић, Александар Вучковић, Андријана Ђорђевић, Љубинка Кларић, Вања Ненадић, Павле Пекић, Емир Ћатовић, Милан Чучиловић, Јана Милосављевић, Александар Јовановић.

„Тихо тече Мисисипи“, фото: Драгана Удовичић

Последњи дан, првог дела мини фестивала „Наши дани“, 11. мај, резервисан је за представу „Тихо тече Мисисипи“, Владимира Табашевића, у режији Ивице Буљана. Овај комад заокружује причу о једној држави, веку и идеји, нудећи нам поражавајући интимни биланс њиховог краја. У прози се преплићу историја и интима, лично и идеолошко, осликавајући крај једног века и распад једног друштва.

Играју: Александар Јовановић, Бранка Катић, Владан Милић, Весна Чипчић, Дуња Стојановић, Јана Милосављевић, Младен Совиљ, Милош Петровић Тројпец, Милан Зарић, Никола Малбаша.