Фото: Александар Рамадановић

Жири у чијем су саставу књижевница и редитељка Вида Огњеновић, сценограф и костимограф Миодраг Табачки и глумац и професор АУНС Предраг Момчиловић једногласно је донео одлуку да награда за најбољу епизодну улогу у оквиру 70. Фестивала професионалних позоришта Војводине припадне глумици Српског народног позоришта, Марији Меденици, у представи „Травничка хроника” Иве Андрића, у режији Никите Миливојевића.

„Морам да признам да ме је изненадила награда, али сам се обрадовала можда и више него пре тринаест година када сам на истом овом фестивалу добила награду за главну улогу у представи „Ја или неко други”. Ово су тешка времена за позориште и захвална сам што опстајемо упркос свему! Захваљујем ансамблу „Травничке хронике” на сјајном процесу у раду на овој представи и на поверењу које ми је Никита указао”, истакла је глумица Марија Меденица.

Награда за најбољу представу у целини, додељена је представи „Ана Карењина” Новосадског позоришта, према делу Лава Николајевича Толстоја, у режији Дејана Пројковског. Редитељ Дејан Пројковски добио је награду за најбољу режију, док је глумац Арпад Месарош носилац награде за најбољу мушку улогу. Тима Филеп освојила је награду за најбољу женску улогу, улогу Ане Карењине у представи.

Жири је од 19. до 26. априла 2021. године погледао 11 представа у извођењу осам позоришта.