Објављено:
1416
прегледа

Дан Српског народног позоришта – СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

Фото: Д. Петровић

У Српском народном позоришту одржана је у уторак, 30. марта 2021, на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 12 часова, Свечана академија поводом Дана СНП-а и тиме обележена 160 годишњица од оснивања.

Као и сваке године на Дан Српског народног позоришта (28. март) додељују се медаље „Јован Ђорђевић“, Годишње награде и похвале најистакнутијим уметницима и запосленима у СНП-у.

Овогодишњи добитници златних медаља су Игор Мировић, председник Покрајинске владе, Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и проф. др Зоран Гојковић, покрајински секретар за здравство.

Сребрне медаље добили су Далибор Тобџић, сценограф и Андреа Солинас, диригент из Италије.

Свечану академију отворио је управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић својом свечаном беседом.

Свечаности су присуствовали и потпредседница Владе Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, која је у обраћању присутнима напоменула да „нема много установа културе које имају овакву постојаност. Српско народно позориште надживело је и царевине и монархије, показавши тиме да су уметност и култура вечне категорије. СНП је симбол културе не само Војводине већ и целе Србије”.

Председник Мировић истакао је да је Покрајинска влада као оснивач СНП-а потпуно свесна своје улоге и своје обавезе да обезбеди услове за нормално функционисање и развој нашег театра, подсетивши да не смемо да заборавимо идеје водиље оних који су основали најстарији професионални театар у нашем народу.

Подели