Објављено:
1833
прегледа

Премијера представе „Бура“ на сцени „Пера Добриновић“

Бура (The Tempest) Вилијама Шекспира настала је 1611. године.

Историчари књижевности овај Шекспиров комад сматрају последњим целовитим делом које је написао, као и тестаметарним комадом којим се опростио од писања и позоришта. Исто тако, Бура представља врхунац последње фазе Шекспировог опуса, коју чине „романтичне трагикомедије“, а којој припадају и Симбелин, Зимска бајка и Перикле.

Премда се Бура по правилу сматра делом у којем превладавају складни тонови, оптимизам и пасторално расположење, модерна критика и позоришна пракса су изнели на видело одређене и значајне противречности, сукобе и кризе које делују испод привидно угодне и складне спољашњости. Ове противречности на неки начин сумира познати театролог Јан Кот, називајући Буру делом у којем превладава „горчина изгубљених нада“.

Полазећи од круга сличних претпоставки, редитељ Кокан Младеновић гради своју поставку Буре стављајући у први план не мотиве помирења, опроштаја и склада, већ феномене који верније дефинишу питања света у којем живимо – феномене (свију врста) нетрпељивости, освете и мржње.

Аутори адаптације су Кокан Младеновић и Светислав Јованов, аутор сонгова је Марко Шелић Марчело. Драматурзи су Николина Ђукановић и Светислав Јованов, сценограф Марија Калабић, костимограф Марина Сремац, а композитор музике је Раде Склопић. За сценски покрет задужена је Андреја Кулешевић, за сценски говор др Дејан Средојевић, а вокална композиторка је Невена Глибетић Ненси.

У главним улогама: Радоје Чупић тумачи Проспера, а Марко Шелић Марчело Аријела. Анђела Пећинар и Јелена Лончар (у равноправној алтернацији) тумаче Миранду, док Александар Сарапа игра Фердинанда (све троје су студенти Академије уметности у Новом Саду). У глумачкој екипи су и: Александра Плескоњић, Милован Филиповић, Игор Павловић, Ненад Пећинар, Југослав Крајнов и Душан Вукашиновић.

Премијера је 29. и 30. октобра на сцени „Пера Добриновић“ у 19.30.

Подели