Фото: Б. Лучић

У суботу, 28. марта, је Дан Српског народног позоришта, дан када СНП навршава 159 година од оснивања и улази у 160. сезону.

Ове године се Дан СНП-а неће обележити као и претходних година – Свечаном академијом у 12 часова, у оквиру које би се, традиционално, управник СНП-а обратио свечаном беседом, након чега би уследио уметнички програм, у оквиру којег се додељују највиша признања СНП-а – медаље „Јован Ђорђевић“ (златна, сребрна, бронзана), Годишње награде и похвале СНП-а заслужним уметницима, радницима и сарадницима СНП-а.

У вечерњим сатима, у 19.00, према првобитном плану требало је да буде изведена премијера балета Стевана Христића „Охридска легенда“ у кореографији и режији Владимира Логунова.

70 година Балета Српског народног позоришта

Ове године Балет СНП-а обележава 70 година од оснивања, те је премијером балета „Охридска легенда“, на Дан СНП-а, требало да буде крунисано досадашње обележавање јубилеја, као и сам Дан СНП-а.

У оквиру обележавања јубилеја до сада су одржане промоције књига о балету, изложба балетских фотографија.

Балет „Охридска легенда“ свакако ће бити премијерно изведен у оквиру прославе јубилеја, чије ће се активности, као и све остале активности Позоришта, наставити по окончању ванредносг стања.

С обзиром на тренутну ситуацију, ове године неће бити ни Свечане академије нити балетске премијере на Дан СНП-а.

Уместо тога, у суботу ће се од 14.00 до 24.00 емитовати представа „Светозар“.

Реч је о грађанској драми о Светозару Милетићу, према тексту Милована Витезовића, у режији Југа Радивојевића.

Праизведба ове представе била је 24. новембра 2018, поводом обележавањa 100 година од завршетка Великог рата и присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Светозар Милетић је, заједно са Стеваном Брановачким, Јованом Ђорђевићем и Јованом Јовановићем Змајем, извршио приреме за оснивање Српског народног позоришта. СНП је „(…) основано на седници Српске читаонице којом је председавао Светозар Милетић, првенствено као национална установа која је имала задатак да путем драмске књижевности и глумачке уметности преноси српску реч и историју, да буди националну свест и подиже културни ниво Срба (…).“