У Шабачком позоришту вечерас, 13. децембра, биће изведена представа Српског народног позоришта „Час анатомије“, ауторски пројекат Андраша Урбана. Представа је настала по мотивима истоименог есејистичко-полемичког списа Данила Киша у којем се писац осврће на критике академске и политичке јавности на његово дело „Гробница за Бориса Давидовича“.

У средишту пажње „Часа анатомије“ је уметник кога је академска заједница одбацила, али и човек кога је одбацило савремено друштво. Овај појединац покушава да супротстави свој идентитет изнад колективног, које је огрезло у осредњости и живота и уметности. Играју: Радоје Чупић, Југослав Крајнов, Марија Меденица, Сања Ристић Крајнов, Игор Павловић, Јована Мишковић, Ненад Пећинар, Драгиња Вогањац, Алиса Лацко и Милица Грујичић.

Препознатљив Урбанов печат је не само у аналитичком приступу прозном тексту него и у јединственом поступку уметања ауторских сонгова композиторкe Ирене Поповић, у извођењу музичара Александре Лазин (виолончело), Милене Миловановић (клавир) и Иштвана Чика (бубњеви). Драматург је Сузана Вуковић, сценографију је урадио Жељко Пишкорић, костимограф је Марина Сремац, а сценски покрет је осмислила Андреја Кулешевић.

„Час анатомије“ биће први пут изведен у Шабачком позоришту.