Објављено:
571
прегледа

Промоција књиге о Маги Магазиновић

Промоција књиге „Мага Магазиновић: модерна игра уместо доктората из филозофије“ ауторке др Вере Обрадовић Љубинковић, биће одржана у СНП-у, у четвртак, 12. децембра 2019, у доњем фоајеу сцене „Пера Добриновић“, с почетком у 12 часова.

O књизи ће говорити: проф. др Свенка Савић, проф. др Весна Крчмар, проф. мр Андријана Виденовић (продеканка Драмског одсека Факултета уметности у Косовској Митровици), др Ана Вуковић, Ива Игњатовић (балетска играчица НП Београд и чланица председништва УБУС-а) и ауторка. Монографија представља значајан допринос у више области: историји и теорији модерне игре у Србији, родним студијама, културној историји, филозофији и психологији уметности.

Промоција је организована у оквиру обележавања 70 година од оснивања Балета Српског народног позоришта.

Мага Магазиновић (1882-1968) била је личност са много дарова и много знања, па су се и њени ангажмани развијали у више праваца: по вокацији кореографкиња и професорка филозофије, велика реформаторка у области модерне игре, доприносила је као новинарка, теоретичарка, писац, а уметничку игру је промишљала, третирала и анализирала као језик скривених суштина.
Ауторка др Вера Обрадовић Љубинковић, професорка на Факултету уметности Универзитета у Приштини – са привременим седиштем у Звечану, током свог дугогодишњег научног и уметничког истраживања настанка и развоја модерне уметничке игре у нашој средини, проучавала је и уметнички допринос Маге Магазиновић.

Подели