Фото: А. Рамадановић

Првак Балета СНП-а Андреј Колчериу је овогодишњи лауреат једне од најпрестижнијих струковних награда у балетској уметности, Награда „Наташа Бошковић” коју додељује Удружење балетских уметника Србије.

Жири у саставу: Далија Иманић Савић, председница жирија, Константин Тешеа и Јовица Бегојев, ову одлуку је донео једногласно. У саопштењу се каже: „Са великим задовољством вас обавештавамо да је добитник награде „Наташа Бошковић“ за сезоне 2017/18. и 2018/19. првак Балета СНП-а Андреј Колчериу, за улогу Армана Дивала у балету „Дама с камелијама“ кореографа Крунислава Симића. Честитамо!“

Уручење награде биће уприличено у Српском народном позоришту 6. новембра, после извођење балета „Враголанка“, у којем ће, иначе Андреј Колчериу наступити први пут у улози Колена. Награду ће му уручити Далија Иманић Савић, председница жирија.

О награди „Наташа Бошковић“

Награда се додељује балетском играчу изабраном међу уметницима професионалних позоришта, трупа и редова слободних уметника за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила у области балетске уметности. Награда је установљена у знак поштовања и сећања на прву велику српску балерину Наташу Бошковић, знамениту уметницу, која је трајно задужила нашу уметничку игру и додељује се од 2012. године. Ову значајну награду добила је и првакиња Балета СНП-а Ана Ђурић 2014. године за улогу Одилије и Одете у балету Лабудово језеро (кореограф Владимир Логунов).

Тим поводом Андреј Колчериу је изјавио: „Велико ми је задовољство и част што сте ми доделили награду која носи име велике српске балерине Наташе Бошковић. Огромну захвалност дугујем кореографу, господину Круниславу Симићу са којим сам радио на улози Армана у балету Дама са камелијама. Вођен његовом кореографском идејом и уз велику помоћ целог ансамбла Балета СНП-а, креирао сам улогу за коју сам награђен. Награду примам са захвалношћу и спремношћу да својим радом оправдам достојно име те награде и у будућности. Велико хвала!“

Фото: А. Рамадановић