Објављено:
2883
прегледа

Опера „Фауст“ Шарла Гуноа, премијерно у СНП-у

Фото: А. Рамадановић

Опера Српског народног позоришта ће ову позоришну сезону обогатити новим насловом. Након успеха Вердијевог „Риголета“, у режији госта из Београда Александра Николића, Опера СНП-а наставља сарадњу са овим младим и талентованим редитељем. Николић ће режирати велико оперско дело „Фауст“, чувеног француског композитора Шарла Гуноа, према либрету Жила Барбијеа и Мишела Кареа, а према истоименом Гетеовом ремек-делу светске књижевности о старом научнику Фаусту који је продао душу ђаволу како би удовољио својој незаситој жељи за ужицима и бескрајној интелектуалној радозналости.

Опером ће дириговати гост из Италије Андреа Солинас, који је са Опером СНП-а сарађивао у претходној сезони, када је дириговао на премијери Вердијевог „Риголета“.

Кореографију ће урадити Александар Илић, гост из Београда, сценографи су Саша Сенковић и Никола Сенковић, костимограф Сенка Раносављевић, Хор припрема Весна Кесић Крсмановић, дизајнер светла је Марко Радановић.

У подели су: Дејан Максимовић (02.11) / Стеван Каранац (09.11) (Фауст, научник), Данијела Јовановић (02.11) / Верица Пејић (09.11) (Маргарета), Небојша Бабић (Мефисто, ђаво), Васа Стајкић (02.11) / Атила Мокуш (09.11) (Валентин, војник и Маргаретин брат), Горан Крнета (Вагнер, Валентинов пријатељ), Јелена Кончар (02.11) / Маја Андрић (09.11) (Зибел, младић заљубљен у Маргарету), Марина Павловић Бараћ (02.11) / Виолета Срећковић (09.11) (Марта, Маргаретина сусетка). Учествују Хор и Оркестар Опере и балетски ансамбл СНП-а.

„Фауст“ је први пут изведен у Паризу, 1859. године, пре 160 година. Либретисти Барбије и Каре су поједноставили литерани узор, задржавши се углавном на поетичној и узбудљивој љубавној причи Фауста и Маргарете, а Гуно је своју оперу компоновао задржавши се на емоционалним аспектима славног изворника, на поетичну и узбудљиву Маргаретину епизоду: Маргарета као оваплоћење женствености, стављена у центар драмског интереса, док је Фауст остао галантни љубавник, а Мефисто скептично-иронични резонер. У складу са стилским обележјима француске опере Гуноовог времена, као саставни део опере, компонована је балетска слика позната под именом „Валпургијска ноћ“.

У Српском народном позоришту „Фауст“ први пут је извођен 1921. године, а потом су биле још три продукције: 1953. (режија Цирил Дебевц), 1971. (режија Серж Вафијадис), и 1995. године (режија Серж Вафијадис).

Премијера: 2. новембар, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00
Реприза: 9. новембар, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Фото: А. Рамадановић
Подели