Објављено:
735
прегледа

Балет у јуну

Среда, 5. јуна, Ромео и Јулија, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Први пут у сезони, у суботу 25. маја биће изведен балет драмске снаге Ромео и Јулија, на музику Сергеја Прокофјева, по либрету Л. Лавровског и С. Радлова, у кореографији Константина Костјукова.

Успостављена на мржњи супротстављених и завађених породица, дешава се љубав двоје романтичних младих бића – од првог погледа и случајног упознавања, до скривених сусрета, забрањене љубави, па све до трагичног завршетка. Ромео Монтеки и Јулија Капулети симболи су једне породично условљене немогућности да се њихова љубав оствари на овом свету.

Шекспирове вечне реплике преточене су у покрете којима је пре стотину година проговорио језик класичног балета. Прекраснe и инспиративнe улогe које су у комбинацији Шекспир – Прокофјев, достигнуте су ликовима Јулије, Ромеа, Тибалта, Меркуција, Бенволија, грофа и грофице Капулети, Дадиље, Јулијиних другарица и осталих, и играчки уверљивим карактерима преточених у плесне секвенце – у балетску представу за сва времена. Будући да је Ромео и Јулија драмски балет, при доживљају у првом плану су глумачки, изражајни квалитети играча. Импресивне су мушке сцене, младалачки јака енергија, љубавне сцене протагониста под звезданим небом, као и динамика великих, групних сцена бала, карневала, посебно уличних метежа с мачевањем, током којих се дуети уланчавају и шире сукоб на сцени. Сценографију потписује Саша Сенковић, костимографију Мирјана Стојановић Маурич. Диригује Микица Јевтић, у улогама су: Ана Ђурић (Јулија), Самјуел Бишоп (Ромео), Андреј Колчериу (Тибалт). Учествују балетски солисти и ансамбл, Оркестар Опере, учесници Балетске школе из Новог Сада, статисти.

Фото: А. Рамадановић

Субота, 22. јуна, Грк Зорба, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Извођење у знак сећања на Душана Белића (1939-2019), директора пројекта и један од аутора либрета за балет Грк Зорба и некадашњи управник СНП-а.

Кроз узбудљиву игру подмлађеног балетског ансамбла, култну Теодоракисову музику са фолклорним елементима и сиртакијем, балетом Грк Зорба се слави љубав, страст и пријатељство. За крај балетске сезоне, Грк Зорба биће изведен у суботу, 22. јуна, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова. Обновљеном и освеженом кореографијом, Крунислав Симић је балет поставио на темељима класике са значајним отклоном ка неокласици зачињеном грчким фолклорним елементима, пре свега сиртакијем који је незаобилазни и препознатљиви играчки мотив представе. Бројни солистички дуети и групне колективне игре плесача, прелепи покрети, подршке и преплитаји, творе заносну, метафоричну, високо експресивну сценску структуру која одише богатим естетским набојем, красе балетску причу о Грку Зорби. Сањар и луталица, Зорба је човек који је волео живот и жене, али и који је умео да се бори за друге и жртвује за њих, пролази кроз животне недаће са својим пријатељем, младим енглеским писцем Ником. Ова два пријатеља заједнички се упуштају у борбу за љубав и срећу, увлачећи и све нас у музику и песму – у сиртаки!

Кореограф и редитељ је Крунислав Симић, диригује Александар Којић, сценографију Милете Лесковца је обновио Саша Сенковић, костимограф је Мирјана Стојановић Маурич. У улогама су: Ана Ђурић (Марина), Андреј Колчериу (Зорба), Самјуел Бишоп (Ник), Олга Аврамовић (Мадам Ортанс), Давид Груосо (Павлос), солисти и ансамбл Балета, Хор и Оркестар Опере СНП-а.

За куповину улазница за све балетске наслове важе редовни попусти, до 50% на Билетарници СНП-а.

Подели