Објављено:
1404
прегледа

„Ромео и Јулија“ за сва времена

Фото: С. Ђурић

Субота, 25. маја, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00
Среда, 5. јуна, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Први пут у сезони, у суботу 25. маја биће изведен балет драмске снаге Ромео и Јулија, на музику Сергеја Прокофјева, по либрету Л. Лавровског и С. Радлова, у кореографији Константина Костјукова.

Успостављена на мржњи супротстављених и завађених породица, дешава се љубав двоје романтичних младих бића – од првог погледа и случајног упознавања, до скривених сусрета, забрањене љубави, па све до трагичног завршетка. Ромео Монтеки и Јулија Капулети симболи су једне породично условљене немогућности да се њихова љубав оствари на овом свету.

Шекспирове вечне реплике преточене су у покрете којима је пре стотину година проговорио језик класичног балета. Прекраснe и инспиративнe улогe које су у комбинацији Шекспир – Прокофјев, достигнуте су ликовима Јулије, Ромеа, Тибалта, Меркуција, Бенволија, грофа и грофице Капулети, Дадиље, Јулијиних другарица и осталих, и играчки уверљивим карактерима преточених у плесне секвенце – у балетску представу за сва времена. Будући да је Ромео и Јулија драмски балет, при доживљају у првом плану су глумачки, изражајни квалитети играча. Импресивне су мушке сцене, младалачки јака енергија, љубавне сцене протагониста под звезданим небом, као и динамика великих, групних сцена бала, карневала, посебно уличних метежа с мачевањем, током којих се дуети уланчавају и шире сукоб на сцени. Сценографију потписује Саша Сенковић, костимографију Мирјана Стојановић Маурич. Диригује Микица Јевтић, у улогама су балетски прваци и солисти. Учествују балетски ансамбл, Оркестар Опере, учесници Балетске школе из Новог Сада, статисти.

За куповину улазница за све балетске наслове важе редовни попусти, до 50% на Билетарници СНП-а.

Подели