Објављено:
517
прегледа

„Дон Кихот“, први пут у сезони, са гостом

Фото: С. Ђурић

У улози Басила Богдан Канила, првак балета Националне опере из Букурешта.

После више од годину дана, комични балет „Дон Кихот“ биће на репертоару у суботу, 23. марта, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова. У улози Басила наступиће првак балета румунске Националне опере из Букурешта Богдан Канила, који ће као гост први пут заиграти на сцени Српског народног позоришта.

Музику за ову балетску фантазију је компоновао Лудвиг Минкус, а либрето је написао Маријус Петипа, према ремек-делу шпанске књижевности „Дон Кихот“ Мигела де Сервантеса. Пре 150 година овај балет је први пут изведен у Бољшом театру 14. децембра 1869. године, према либрету и кореографији Маријуса Петипе, и отад је присутан на светским балетским сценама, а у СНП- је имао три поставке (1968, 1984. и 2010). „Дон Кихот“ је прича о љубави између лепе Китри и сиромашног и шармантног младића Басила. Китрин отац сматра да Басил није добра прилика за његову Китри – идеалан просац је богати Гамаш. На тргу у шпанском градићу је забава, сегедиљу плешу ватрена Мерцедес и чувени тореадор Еспада и придружују им се мештани, Дон Кихот и Санчо Панса…

Кореограф и редитељ је Ђула Харангозо (Мађарска), сценографију је урадила Олга Ђурђевић, костиме Мирјана Стојановић Маурич, а диригује Микица Јевтић. У улогама су Ана Ђурић (Китри), Богдан Канила, к.г. из Букурешта (Басил). Учествују: солисти, ансамбл Балета, Оркестар Опере СНП-а и ученици Балетске школе из Новог Сада.

Богдан Канила, првак Балета, Национална опера, Букурешт
(Bogdan Canila)

Рођен је 1987. у Јашију. Студије класичног плеса започео је у Националној уметничкој школи „Октав Банчила“ у родном граду, а наставио у Букурешту на високој школи за кореографију. Наставио је трогодишње студије на Универзитету за науку и уметност, Одсек за кореографију. Током и након студија, усавршавао се на радионицама које су водили Владимир Василијев и Гилберт Мајер. Године 2007. придружује се Националној опери у Букурешту, а од 2012. има статус првака. Свој репертоар је обогатио улогама (више од тридесет) у класичним и савременим балетима. Од улога у класичним балетима издвајају се: Басил / Еспада (Дон Кихот, к-граф Ј. Славицки), Солор (Бајадера, к-граф М. Бабушка), Конрад (Корсар, к-граф В. Медведев), Ромео (Ромео и Јулија, к-граф Р. Цанела), Принц (Крцко Орашчић, к-граф О. Дановски), Принц Дезире (Успавана лепотица, к-граф В. Медведев), Принц (Снежана, к-граф Ф. Валкај), Мајка Симона (Lа fille mal gardée, к-граф. Ф. Ештон)… Од 2007. године наступао је као гостујући уметник на сценама у Италији, Шпанији, Немачкој, Индији, Јапану, Тајвану и САД, као и у Румунији у Констанци, Брашову, Галату и Јашију. Први пут наступа у Српском народном позоришту.

Богдан Канила, фото: Национална опера из Букурешта
Подели