Фото: С. Дорошки

„Пинокио“, 5. фебруар, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00.

На почетку месеца, биће 10. пут изведен „Пинокио“, балетска представа за „мале и велике“. На музику композитора Нодара Чанбе, и по либрету, кореографији и режији Драгана Јеринкића, балет „Пинокио“ нас уводи у музичку, балетску, сценску, костимску фантазију, у причу о дрвеном лутку другачију од оне коју сви знамо. Прича се одвија ка неочекиваном расплету, јер је духовит и носталгичан „Пинокио“ нестварна играрија и подстицај да се одлута у снове, у тајанствене просторе Морског краљевства са медузама, шкољкама, сиренама. Раскошна балетска фантазија „Пинокио“ на репертоару је у уторак, 5. фебруара, на сцени „Јован Ђорђевић“, с почетком у 19 часова.

Диригује Александар Којић, а учествују: Иван Ђерковић, први пут у улози (Ђепето), Александар Бечвадри, први пут у улози (Пинокио), Олга Аврамовић, први пут у улози (Плава вила), Давид Груосо, први пут у улози (Лисац), Ђулио Милите, први пут у улози (Мачак), Ранко Лазић, први пут у улози (Ђото), Јука Мацујама (Цврчак), Бранка Глигорић (Манђафуоко), Соња Батић (Розаура) и други. Сценограф је Далибор Тобџић, костимограф Мирјана Стојановић Маурич.

Према речима балетске критике, новосадски ансамбл је недвосмислено потврдио углед који ужива, јер је успео да на најчиткији начин пренесе поруку публици да кроз многа искушења треба ићи верујући у искреност, доброту, пожртвованост и пријатељство.

Премијера: „Враголанкa“, 23. фебруар, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00.

У току су пробе за комични балет у два чина „Враголанкa“ (La fille mal gardée), која ће се изводити на музику француског композитора алзашког порекла Луја Јозефа Фердинанда Херолда, либрету Жана Добервала и музичким аранжманима Џона Ланчберија. Кореограф и редитељ је Калин Ханциу, гост из Румуније, који већ другу сезону, као балетски педагог, сарађује са Балетом СНП-а. Дириговаће Александар Којић, сценографију потписује Саша Сенковић, костиме креира Мирјана Стојановић Маурич, светло дизајнира Марко Радановић. Учествују прваци, солисти и ансамбл Балета и Оркестар Опере СНП-а.

Премијера у Српском народном позоришту је планирана за суботу, 23. фебруара 2019. године, а прва реприза 26. фебруара, на сцени „Јован Ђорђевић“ с почетком у 19 часова.

Садржај балета „Враголанкa“ је једноставна прича о узалудним напорима богате поседнице, удове Симон (коју традиционално тумачи мушки балетски играч), да спречи љубав између своје лепе кћерке Лизе и сиромашног младића Колена. Иако су узалудни њени напори да Лизу уда за помало шашавог сина богатог газде, на крају тријумфује љубав младих, без обзира на различитост њиховог порекла. У играчком погледу, „Враголанкa“ има развијену кореографску свиту игара (плесови жетелаца, соло-деонице удове Симон и несуђеног младожење Алена, пуни су благе гротеске), сa дуетима протагониста у сваком чину.

За двестотридесет година свог постојања овај балет је доживео бројне верзије и трансформације, вероватно као ниједан други балетски наслов. Кроз историју су додавани, мењани и адаптирани музички текстови као и кореографски материјал, а кореографи су, настављајући се на претходнике, мењали, усавршавали и додавали нове идеје. Имајући у виду да су разлике оригиналне верзије и каснијих романтичних и класичних верзија 19. и 20. века у Русији, Француској, Британији и САД доведене до непрепознатљивости, као и то да се балет изводи под различитим именима (Враголанка, Узалудна предострожност, Слабо чувана девојка), већина верзија покушава да ухвати онај дух идеализованог села француске провинције 18. века и чисту љубав главних протагониста.

Балет је у СНП-у извођен под насловом „Враголанкa“ премијерно 1973. и 1986 (обновљено 1991), у кореографији и режији Ике Отрина. „Враголанкa“ је била на балетском репертоару све до сезоне 1995/1996.

За куповину улазница важе редовни попусти.